Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С плъстене на вълна започна „Лято в музея“

Днес започна лятната инициатива на Исторически музей – Ботевград „Лято в музея“ – творчески работилници за деца и юноши. Като продължение на инициативата „Весело лято в града“, тя се провежда за първи път и е изцяло организирана от музея.

Изработването на изделия от нетъкан текстил „плъсти“ е традиционен български занаят, чийто корени могат да бъдат открити в далечното минало. Най-ранното сведение за плъстени изделия в старобългарските писмени паметници се отнася към Х – ХІ в., а запазените образци са от XVІІ, XVІІІ, XІX и първата половина на XX в. Странджа е един от районите, където се практикува това древно изкуство. Основната суровина е овчата вълна. Използва се свойството на вълната да се сплъстява чрез пране, без помощта на сложни устройства, машини и технологии.

Използва се естествена вълна, оцветена в различни цветове. Може да се изработят най-различни изделия, като играчки, декоративни животинки, мартеници, както и декорации за дрехи като цветя и други детайли.

Оставащите занимания от „Лято в музея“ са:

  • 20 юли 2023 г. – 10.00 – 12.00 ч. – Рисуване на керамичен съд – (всички материали ще бъдат осигурени от музея);
  • 25 юли 2023 г. и 27 юли 2023 г. – 10.00 – 12.00 ч. – Рисуване и декорация на моден аксесоар, за целта от музея молят всички желаещи да си донесат старите дънки, бели кецове или бели тениски, които ще бъдат декорирани по интересен и актуален начин. Предвидени са специални текстилни бои, спрейове, шаблони и помощни материали.

За всички желаещи деца на възраст от 8 до 12 години – Вход свободен.

Телефон за записвания: 0878908475 – Рени Петрова;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *