Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Пред погледа на Везенков: България не отстъпи пред Австрия и постигна ключова победа в Ботевград

В третия етап на предварителните европейски квалификации мъжкият национален отбор на България постигна първа победа. След неочакваното поражение от Норвегия в първия кръг, в домакински мач в Ботевград, „лъвовете“ надвиха Австрия с резултат 83:71. Тази победа запази реалните им шансове за първо място в групата и квалификация за основната фаза на пресявките.

Основната звезда в този успех бе дуото Алекс Симеонов и Павлин Иванов, които вкараха общо 54 от точките за нашия отбор. В допълнителна подкрепа, мачът наблюдаваше легендата Александър Везенков, като феновете не пропуснаха възможността да получат автограф и да си направят снимка със звездата на европейския и българския баскетбол.

Треньорът Росен Барчовски реши да направи една промяна във формацията спрямо мача с Норвегия, като Константин Костадинов замени Емил Стоилов в стартовия състав.

Младежкият национал Константин Костадинов вкара първите точки за България, но бързо натрупа две лични грешки и бе заменен от Андрей Иванов. В началото австрийците имаха леко предимство, но благодарение на 8 поредни точки на Павлин Иванов, нашият отбор обърна резултата на 14:11. В края на частта обаче, не успяхме да се дистанцираме от противника и гостите водеха с 20:15, като значителна част от точките им бяха резултат от нашите грешки.

В началото на втората част, Томас Ланмюлер увеличи аванса на австрийския отбор на 7 точки, но след това те успяха да вкарат само един път до края на частта. България отговори със страхотна серия от 14:0 и се издърпа с 29:22, след което Ренато Поляк спря серията на съперника, но в почивката „лъвовете“ бяха предни с 34:27, главно благодарение на по-добрата игра под коша.

Забивката на Константин Костадинов и тройката на Алекс Симеонов в началото на втората половина дадоха двуцифрена преднина за първи път в мача. Домакините успешно поддържаха тази преднина през останалата част и последната част започна със състоянието 60:47 в тяхна полза.

Разликата настигна 15 точки, но след това нашият отбор изостана и Австрия използва възможността да направи серия от 13:3. Преди да зазвучи сирената, те почти изравниха резултата. В този критичен момент, капитанът Павлин Иванов се показа със страхотно студенокръвие и успя да вкара три поредни наказателни удара и тройка, изравнявайки нашият резултат на 76:65. Това доведе до окончателното решение на мача, като в последните минути и двата отбора играеха основно за разликата, която можеше да бъде решаваща след края на всички мачове.

Алекс Симеонов изигра най-добрия си мач за националния отбор, завършвайки с впечатляващ дабъл-дабъл от 29 точки и 11 борби. Павлин Иванов също се прояви силно с 25 точки, при което и двамата успяха да вкарат по 5 тройки.

От страна на Австрия, най-резултатен бе Богич Вуйошевич с 15 точки и 7 асистенции, а Ерол Ерсек добави 12 точки.

В следващия кръг, на 26 юли, България ще има почивка, а Австрия ще се изправи срещу Норвегия. Следващият мач на „лъвовете“ ще се проведе точно след седмица, на 29 юли, когато отново ще се изправят срещу националния отбор на Норвегия, но този път в Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *