Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ще бъдат гласувани средства за закупуване на сценични фолклорни костюми за НЧ „Правда 1905“ – село Новачене

В Общинска администрация – Ботевград е постъпила Докладна записка от председателя на Народно читалище „Правда 1905” – село Новачене във връзка с отпускане на финансови средства в размер на 12 960.00 лева за закупуване на сценични фолклорни костюми.

В докладната записка се посочва, че в читалището има два самодейни колектива – Детски танцов състав, на възраст от 10 до 16 години, съставен от 8 души и Танцов състав над 18-годишна възраст – „Луди млади” – съставен от 14 души.

Самодейните състави активно участват в масови културни мероприятия в община Ботевград, страната и чужбина. Танцьорите в тях са доказали професионализма, уменията и любовта си към българския фолклор, допринасяйки за обогатяването на местния културен живот.

Самодейните състави имат необходимост от нови народни носии, с които да участват в различни фолклорни фестивали и обществени събития. Наличните костюми са износени и недостатъчно на брой, което налага използването на елементи от два или три костюма, за да бъдат облечени танцьорите.

Към Докладната записка е приложена ценова оферта от фирма „Лейла — Лиляна Велчева” ЕООД в размер на 12 960,00 лева, която включва:

  • Шопска носия — 12 бр.;
  • Кърпа за глава – 12 бр.;
  • Шопска носия /литак/ – 2 бр;
  • Шопски колан за литак без помпони — 10 бр;
  • Северняшка носия — 10 бр;
  • Изработка на женска риза за литак — 10 бр.

Общински съвет – Ботевград предстои да гласува предложението за отпускане на средства за осигуряване на нови костюми на 28 юли /четвъртък/ от 17:00 часа на редовното заседание в зала „Ботевград“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *