Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

България разгроми Норвегия и отвори вратата към Евробаскет 2025

Българският национален отбор по баскетбол разгроми този на Норвегия с 91:69 в предпоследния си мач от предварителните европейски квалификации за Евробаскет 2025 и си отвори широко вратата за продължаване напред.

Дори и загуба с до 11 т. разлика в последния двубой – с Австрия на 2 август в Швехат, ще остави селекцията на треньора Росен Барчовски на първото място и ще го класира в следващата фаза – същинските квалификации.

В „Арена Ботевград“ тази вечер българският тим взе солиден реванш от скандинавците, които спечелиха на 19 юли в Аскер с 86:80.

Сред зрителите бе и голямата звезда на българския баскетбол Александър Везенков. Преди мача той отдели близо час, за да даде автографи на всички желаещи, а те не бяха малко и извиха голяма опашка за заветния подпис от новия играч на „Сакраменто Кингс“.

Везенков получи и званието „Заслужил гражданин на Ботевград“ преди началния сигнал на двубоя.

А минути по-късно започна наказателната акция на националите ни. Българите имаха 59.66% успешна стрелба от игра (34 от 57 опита) срещу 44.4% (24 от 54) за норвежците и реализираха 11 от 23 шута за три точки (47.8%) при едва 7 от 22 (31.8%) на съперника. Освен това нашите установиха огромно превъзходството в борбите под кошовете – 35:25, и блокираха 4 стрелби на норвежците, срещу едва една.

Над всички в тима на Барчовски бе влезлият като резерва Константин Костадинов, завършил с 19 т., 9 борби и един „чадър“. С 18 т. и 4 борби се отчете Иван Алипиев, а с 12 Павлин Иванов. Отличи се и Лъчезар Димитров, който в средата на мача вкара 3 от 3 стрелби за тройка. От норвежците най-резултатен бе Микел Костад с 12 т.

След тази победа тимът на България води в класирането на гр. J с баланс 2-1, пред Норвегия (1-2) и Австрия (1-1). Мачът на истината за нашите е с Австрия на 2 август. В него дори и загуба с 11 т. ще свърши работа за крайното първо място в групата, тъй като преди седмица в Ботевград българите победиха австрийците с 83:71.

Битката в гр. J ще завърши на 5 август, когато Норвегия приема Австрия, но този мач няма да има никакво значение, ако нашият отбор си свърши работата в Швехат три дни по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *