Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Сбогуваме се с д-р Емилия Ценова

Ботевград се сбогува с д-р Емилия Ценова, виден историк и общественик. Опелото ще се състои в сряда, 16 август, от 13.00ч, в църковен храм „Св.Възнесение Господне“ в Ботевград / старата църква/.

Емилия Ценова е родена на 13.09.1961 г. в гр. Ботевград. Завършва „История и археология“ във Великотърновски университет, магистратура „Археология“ в Нов Български Универсиет, а впоследствие защитава докторска степен по „История и археология“ в НБУ. През годините д-р Ценова е заемала поста Директор към Историческия музей, гр. Ботевград, участва в редица археологически разкопки и експедиции. От 2016 е част от екипа на Националния исторически музей в София. Винаги е работила активно за родния Ботевград и съхраняването на културно му наследство.

Д-р Ценова е автор, съставител, редактор и издател на повече от 45 книги от различни жанрове и над 90 статии и научни публикации. Сценарист е на няколко документални филма, сред които “Червено море, свещените води на избраните”, “Евксиноград, приказният морски замък”, “Резиденция Бояна, завръщане от миналото”, “Музеите на Варна” и др.

Носител е на редица международни и национални награди, сред които Награда за принос към обществото от Английския биографичен институт IBC – Oxford English Dictionary / 2000 outstanding intellectuals of the 21st Century. Д-р Ценова е отличена с награда за доминиращо влияние върху обществото „Great Women of the 21st Century” от Американския биографичен институт (ABI) и Юбилеен медал „135 години от Освобождението на България“ – отличие от Народното събрание на Р България за принос в утвърждаването на модерната българска държавност през 2013 г.

Екипът на Botevgrad.News поднася съболезнования на семейството и близките!

ПОКЛОН!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *