Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С традиционен оброк трудовчани отбелязаха Голяма Богородица

По традиция, всяка година на Голяма Богородица жители от село Трудовец се събират в местността Оброка, намираща се южно от селото, за да почетат празника.

Църковният празник Успение на Пресвета Богородица (Успение Богородично или Голяма Богородица), който е един от 12-те големи християнски празници, се чества днес. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Това е денят, в който се почита Светата Майка – покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Успението на Божията майка носи своето послание за християнския свят.

Пред оброчния кръст бе отслужен водосвет за здраве от отец Панайот, а трудовчани запалиха свещи за здраве и приготвиха традиционната курбан чорба.

Според преданията, в тази местност, в полите на Стубленски рид, между реките Черниш и Касица се намирало село Одрец (Алтън таш), предшественик на днешното село Трудовец. В местноста се намират и руините на калето „Галов камък“, което датира от V-VI век и напомня на драматичните събития в края на XIV век, свързани с падането на България под турско владичество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *