Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Консултациите за съставяне на Общинска избирателна комисия в Ботевград преминаха със спор, заради ДПС

Днес в сградата на общинската администрация се проведоха консултации за определяне състава на Общинската избирателна комисия за предстоящите местни избори на 29 октомври 2023 г. Консултациите води зам.кметът Румен Христов.

В началото той съобщи, че те се провеждат съгласно решение №1962 на Централната избирателна комисия. Консултациите се забавиха с 15 минути, тъй като се наложи представителите на парламентарно представените партии да чакат Цветан Енчев – водач на листата на ДПС за София област.

Според решението на ЦИК разпределението на квотите за съставяне на Общинска избирателна комисия е както следва: коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове; за коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 3 членове; за партия „Възраждане“ – 2 членове; за партия „ДПС” – 1 член; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за партия „Има такъв народ“ – 1 член.

Съставът на ОИК в Ботевград ще бъде  от 11 членове. Партиите си ги разпределиха както следва: един председател; трима заместник-председатели, един секретар и шест членове.

В хода на консултациите, след спор, партиите се споразумяха за членовете на ОИК, както следва:

ГЕРБ: адв.Мария Накова – Председател на Общинската избирателна комисия в Ботевград; Членове- Дочка Стефанова и Стефан Цанов.

Продължаваме промяната-Демократична България: адв. Николай Николов – зам.председател, членове – Цветолюб Савов и Николета Иванова

Възраждане – Маргарита Тодорова-зам.председател и Петър Батев- член.

Коалиция „БСП за България“ – Цветанка Банкова- Секретар

„Има такъв народ“: Димитринка Върбанова-член

ДПС- Генка Димитрова- зам.председател.

До напрежение се стигна, след като представителят на ДПС първоначално поиска място за член, като заяви, че може и зам. председателското място да приеме, но не задължително. Впоследствие представителят на ДПС отправи закана, че няма да подпише протокола и ще накара преставителите на парламентарно представените партии да „ходят до ЦИК“, ако не му бъде дадено третото  зам.председателското място в ОИК.  Така възникна спор дали зам.председателите в ОИК да бъдат двама или трима. Зам.кметът Христов припомни, че според решението на ЦИК зам.педседателите в ОИК могат да бъдат не по-малко от двама и не повече от четирима. Поради това бе подложено на гласуване двете предложения, дали зам.председтелите да бъдат двама или трима. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ИТН и БСП гласуваха те да бъдат двама, а ДПС и Възражадане- трима,с което на практика не се прие искането на Енчев. Заради заканите обаче 4-те партии проявиха разбиране и направиха компромис.

Утре протоколът от консултациите трябва да бъде подписан от всички партии на местно ниво и след това да бъде изпратен на Централната избирателна комисия с предложение за назначаване на ОИК Ботевград. Веселка Николова, директор на дирекция „Административно-информационно обслужвне и управление на собствеността“, заяви, че всички възражения трябва да бъдат в писмен вид, ако има такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *