Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев от Литаково: В Европа вече въвеждат това, за което БСП настоява у нас – безплатни лекарства за деца и пенсионери

На 2 октомври зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” и депутат от София област Иван Ченчев бе гост на традиционния местен събор на село Литаково.

Ченчев пожела на жителите на село Литаково все така празнично настроение и да почитат българските традиции, съобщи за какво БСП ще продължава да настоява и отстоява през новия политически сезон и коментира призива на Корнелия Нинова да не се ограничават правомощията на държавния глава за съставяне на служебен кабинет. Ето какво каза той за „Botevgrad.NEWS“:

Господин Ченчев, добре дошли в Литаково! Днес е съборът на селото. Какво пожелавате на неговите жители?

Първо, добре заварили! Пожелавам им това настроение, което придадоха тук на техния събор, възстановен доста умело от кмета Пешо Младенов, да го имат през цялата година през целия си живот, да бъдат здрави и все така да почитат изконните български традиции, защото именно българското село, нещо, което казах и преди малко на площада, българското село е пазител на българските ценности, на българската култура и духовност.

Започна новият политически сезон. БСП винаги е отстоявала социалните придобивки за хората. Какво ново от този политически сезон?

– Абсолютно последователно продължаваме по нашата начертана програма, тъй като вие знаете, че има диво евроатлантическо мнозинство в парламента, което се занимава само с въпроси, които не са на дневния ред на българския гражданин – оръжия, присъединявания, нарушаване на международни договори по отношение на Черно море, но ако няма БСП в българския парламент няма да се говори за хората, няма да се говори за социален пакет – това, което ние няма да престанем да го правим. Нещо повече, за сведение на всички, които ни гледат, нека да знаят, че например в Полша преди 3 дни приеха закон, според който има безплатни лекарства за деца до 18-годишна възраст и за пенсионери над 65 години. Значи може в тези държави, може и в България. Знаете нашето предложение за безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст, ние ще продължаваме да отстояваме тези неща, тъй като смятаме, че в ситуация на много кризи, които са налегнали не само България, а и Европа, че и света. Ако не се обръща внимание на хората, ако държавата не се грижи за хората, нищо друго няма да има смисъл, тъй като хората са държавата и колкото по-скоро го разберат това някои от представители на партиите и лидери на някои партии, които сега са бих казал, извинете ме за израза, но „пишман“ управляващи.

Казвам го, защото няма как да наричаш сглобката „некоалиция“, което е несериозно. Аз за пръв път чувам в историята на политиката да се управлява в съглашателство, но да се наричат тези политически формации и коалиции да се наричат „некоалиция“ наистина е безпрецедентно, но явно в България всичко е възможно. Щом всичко е възможно, нека бъде възможно и това държавата да се грижи за хората така, както е било и вярвам, че пак ще бъде. Ако не се случи това нещо, аз не виждам какво бъдеще биха чертали хората за своите деца тук, на наша територия.

Иначе ми се иска поне някои от законодателните идеи, които имаме и ние, пък и това, което трябва да се случи по отношение Плана за възстановяване и устойчивост, а това трябва да се случи чрез приемане на определен брой закони и то в спешен порядък, България трябва да усвои средства от Европейския съюз и то немалко, които са жизненонеобходими за страната, така че вярвам, че парламента ще се занимава с това, поне такава заявка дадоха вчера на първото заседание. Да видим.

Ние там ще бъдем коректив, защото, за съжаление, сме в момента с по-малка парламентарна група, но аз виждам, че българите видяха, осъзнаха, тъй като явно улисани в проблемите и те, като че ли оставиха настрана въпроса с политическото управление на страната. Разбира се, по- скоро хората ги интересуват проблемите, които са ги налегнали – предстои зима, не искам като всички да казвам, че тя ще бъде тежка, но в една страна, която е бедна, всяка зима е тежка, ако държавата не си е на мястото. БСП е в парламента и в българския политически живот над 130 години, за да доказва и показва, че държавата има място и си е на мястото.

От пленарната трибуна Корнелия Нинова призова да не се ограничава правото на президента за съставяне на служебен кабинет. Как ще коментирате?

– Ами разбира се, тъй като в момента имаме един президент, след време ще имаме друг президент. Тук говорим за уважението към институцията Президентство в Република България, която не бива да бъде, да кажем „ремонтирана“ по идея на някого си, а още повече, и съвсем отговорно го казвам, законопроект, който е внесен от човек, който 5 години споделяше едни политически каузи, сега споделя други. Очевидно са му разнородни интересите, но очевидно са му и лични интересите, тъй като не може да спазваш една политическа доктрина, да вярваш в нея и след известно време да я промениш. Това за мен е отстъпление. Така че, по този начин не бива да се прави никакъв „ремонт“ на правомощия на президентската институция, а както и да се казва президентът, не бива да бъде насочено нещо, което да е саморазправа с едно политическо лице в България, така че това го приемам за несериозно. Има си път, има си начини, има си конституция. Всичко това е упоменато как трябва да се случва, а не заради приумиците на един политически хамелеон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *