Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Цвета Диловска в „Млади надежди“: Важно е хората да учат езици, за да бъдат разбрани в чужбина

Цвета Диловска представи България на Международния форум за млади лидери в Израел. Тя извоюва правото си на участие във форума, печелейки голямата награда в категория „Български автори“ на литературната надпревара. 

Беше невероятно. Научих доста повече неща, отколкото научих тях, отивайки там. Моята задача беше да ги запозная с дейността и целите на Центъра за европейско и българско сътрудничество АЛЕФ, който ме изпрати там. Научих много за това как младежите в Израел имат своите форми за ученическо самоуправление, как Израел произвежда лидери в своите среди„, разказа Цвета Диловска в рубриката „Млади надежди“ в ефира на „България сутрин“.

По нейни думи в Израел има много младежки организации, които действат на училищно, градско, областно и национално ниво. „На национално ниво действа Националният младежки и ученически съвет на Израел. Това са група от младежи, всеки си има функция, длъжностна характеристика и те се застъпват за правата на младите хора в Израел„, обясни тя.

Цвета допълни, че нейните срещи в Израел са се състояли в неформална среда. „Дори нямах проектор, трябваше да се изправя пред тях и да говоря. Интересното е, че има една колективна черта в тях. При тях има липса на внимание, няма я тази европейска култура един да застане отпред и всички да го слушаме. Интересно им беше що за хора сме, какъв е нашият начин на живот, любопитстваха за самия конкурс, трябваше да насърча тяхното участие в следващи издания и да го популяризирам„, каза младото момиче пред Bulgaria ON AIR.

Израел е явление между европейското и еврейското, беше сблъсък на култури. Там наистина се цени езикът, ценят се думите, точно затова искам да насърча младите хора в България да учат езици, защото ако нямах знания по английски, за да изкажа всичко, което искам по начина, по който го искам, пребиваването ми там нямаше да е толкова ценно нито за тях, нито за мен„, категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видеото:

Видео: bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *