Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общинска избирателна комисия – Ботевград проведе първото си заседание

На 9 септември ОИК-Ботевград /мандат 2023-2027 година/ проведе първото си заседание в зала „Христо Ботев“, находяща се в сградата на Общинската администрация. Целта на заседанието бе да се вземат основополагащи решения за предстоящите местни избори, насрочени за 29 октомври 2023 г.

В дневния ред на заседанието на ОИК важни точки бяха определяне на начални и крайни дати и час за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети и техните кандидатски листи за участие в местните избори.

В началото Комисията определи с пълно мнозинство при гласуване:

  • за свое седалище и адрес гр. Ботевград, площад „Освобождение“ №13, зала „Христо Ботев“, партерен етаж на Центъра за административно обслужване на гражданите;
  • места за обявяване решенията на ОИК-Ботевград – официалния сайт на комисията – https://oik2307.cik.bg и на информационно табло на ОИК- Ботевград, поставено непосредствено пред зала „Христо Ботев“
  • работното време на комисията – от 09.00 часа до 17.00 часа всеки ден от 10.09.2023 година до една седмица след приключване на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г.;
  • видовете регистри, които се водят от ОИК – Ботевград.

Последва вземането на решение относно регистрациите на кандидатските листи и регистрациите на самите партии, коалиции и инициативни комитети. С единодушие Комисията определи:

  • в периода от 09.00 часа на 10.09.2023г. до 17.00 часа на 18.09.2023г. се приемат заявления за РЕГИСТРАЦИЯ на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за общински съветници, кмет на община и кметове на кметства, насрочени за 29 октомври 2023 година;
  • в периода от 09.00 часа на 19.09.2023г. до 17.00 часа на 26.09.2023г. се приемат заявления за регистрацията на КАНДИДАТСКИТЕ ЛИСТИ на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за общински съветници, кмет на община  и кметове на кметства, насрочени за 29 октомври 2023 година.

Други решения, които Комисията взе бяха: Цветолюб Савов – член от ОИК – Ботевград, съвместно с председателя на Комисията – Мария Накова, да маркира по уникален начин печата на ОИК – Ботевград, заместник-председател на ОИК – Ботевград да бъде Николай Николов – член на ОИК – Ботевград, Николета Иванова – член на ОИК-Ботевград, да замества секретаря Цветанка Банкова при нейно отсъствие и да подписва заедно с председателя на Комисията, както и Дочка Стефанова– член на ОИК-Ботевград, да замества секретаря Цветанка Банкова при нейно отсъствие и да подписва заедно със заместник-председателя Николай Николов при отсъствие на председателя на Комисията – Мария Накова.

ОИК също определи своите специалисти – технически сътрудници за период от 11 септември до една седмица след приключване на местните избори – Маринела Филипова от гр. Ботевград със задължения: водене на протоколите за заседанията на ОИК-Ботевград, формирането на електронен и хартиен носител на решенията на Комисията, както и оформянето на протоколите и решенията със заличени лични данни и Даниел Йорданов от гр. Ботевград със задължения: поддръжка на сайта на ОИК-Ботевград /мандат 2023-2027 година/; попълване на водените публични регистри на сайта на Комисията; обявяването на протоколите и решенията на ОИК-Ботевград; обявяване на съобщения и дати на заседания на Комисията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *