Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Голяма родова среща на Балинския род

Вчера – 09. 09. 2023г. в с. Литаково се проведе родова среща на Балинския род. От 11 ч. във фоайето на читалище „Светлина 1900 г.“ бе открито родословното дърво на рода, заедно с кратка поетична програма от най-малките наследници, а организаторката на събитието – г-жа Маргарита Балинска прочете своя доклад за всяко едно разклонение на родословното дърво и запозна присъстващите с исторически факти.

Тя откри срещата с думите : „В своята „История славянобългарска“ отец Паисий отправя горещ призив към българския народ с думите: „Българио, знай своя род и език“… Особено днес трябва да изучаваме миналото. В годините след Освобождението Петко Рачев Славейков сочеше, че: „ Онзи, който не знае, не търси и не почита своя род и Родина, не е добър патриот“! Ето защо, ние наследниците на Балинския род намерихме за разумно и необходимо да организираме и проведем тази първа родова среща.

Г-жа Маргарита Балинска разказа интересни и любопитни факти за „Botevgrad.NEWS.

С какво сте се занимавали?

– Работила съм 32 години в общинската администрация. Документите са били в ръцете ми, но не съм се замисляла за подобна инициатива. Сега, когато съм пенсионерка се реших да организирам тази родова среща, защото голяма част от наследниците не знаят, че корените им тръгват от Балинския род.

Как взехте решение да организирате срещата?

– Стана съвсем случайно. В разговор с моя роднина разбрах, че не знае, че имаме роднинска връзка. Самата тя предложи да се заема с задачата да събера рода.  За мен е много важно да покажем на своите наследници и роднини техния корен, така че като се срещнат в бъдеще да знаят, че са от един род.

От къде събрахте информация?

– По голяма част от информацията знам от покойния ми баща. На времето съм ровила из регистрите и имам някакви познания. Имаше семейни регистри от 1946г. Изнамерих ги и със съдействието на Община Ботевград успях да събера информация. Оказа се обаче, че старите регистри са предадени на държавен архив в село Невестино – Кюстендилско. Тъй като нямам възможност да пътувам до там, работих с администрацията на кметство Литаково. Тук имаше регистри от 1958-ма година и така успях да събера информация за 208 живи наследници.

Кой изработи родословното дърво?

– Родословното дърво е изработено oт Милчо Пецев Дилчев, който също е от нашия род. Дойде до вкъщи, разясних му и той го изпълни.

Основоположник на Балинските родове в България е Тодор Балина от Никопол. След завземането на България от турските поробители, хиляди българи търсят убежище в други населени места и предимно в планините, където са били защитени от набезите на черкези и кърджалии. Един от наследниците със същото име Тодор Балина вдига въстание през 1700 г. във Велико Търново, но то е потушено и той успява да се скрие в Бесарабия. Един от неговите наследници се установява в с. Литаково, по проучване около 1800 г. , но няма точни данни и спомени от възрастните хора. В момента Балински родове има в Никопол, Плевен, Пордим, с. Одърне (Плевенско) и Тотлебен. Характерно за всички представители на Балинския род е запазването на имената Томо, Тодор и Иван. Основател на рода в Литаково е Томо Тодоров Балински. Пчеларството е характерно за всички балински родове в България, като най-големия пчелар е в Плевен. Той има пчеларска къща, наречена „Балински“. Около 208 живи наследници от Балинския род, сред които учители, медици, строителни инженери, пожарникари, икономисти, държавни служители, механизатори, шофьори и дърводелци. Двама души са участвали в Балканската и Първата световна война.

Г-жа Маргарита Балинска завърши с думите: „Искам да изкажа благодарности на всички, които се отзоваха и взеха участие в днешната среща. Пожелавам на всички много здраве, щастие в семействата и по време на празниците да напомнят на своите наследници за традициите и родовата памет“!  Честит празник на Балинския род от с. Литаково!

Събитието уважи и кметът на с. Литаково – г-н Пешо Петков:

„Тези срещи обединяват. Радвам се, че имам възможността да присъствам сред всички вас. Аз имам много хубави спомени от Балинската махала и този род. Искам да Ви поздравя за тази среща, продължавайте и занапред да я осъществявате. Бъдете живи и здрави!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *