Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Откриха строителната площадка на ремонта на 4-ти и 5-ти блок в МБАЛ Ботевград

Тържествено започна основния ремонт на 4-ти и 5-ти блок на МБАЛ Ботевград. Строителната площтадка бе открита от управителя на болницата Орлин Цветков, кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов и заместник кмета по строителство и благоустрояване Цветелин Цветков.

След като през пролетта успешно завърши ремонта на 1-ви, 2-ри и 3-ти блок на болницата, днес се постави началото и на ремонта на останалата част на МБАЛ Ботевград.

В 4-ти блок се предвижда разкриване на отделение по ортопедия.

„Усилията ни, за това да се завърши цялостния ремонт на болницата няма да спрат. Успяхме да осигурим финансиране чрез държавен фонд ФЛАГ, заем който общината ще ползва за реализиране на ремонта. Намеренията, които съм заявил отдавна, че искам нашата болница да стане най-добрата общинска болница, мисля, че стъпка по стъпка се осъществяват“, каза кмета Иван Гавалюгов

Освен ремонт на сградата, благоустроено ще бъде и пространството около болницата, с паркинги и зелени площи, за да се създадат максимално добри условия както за пациентите, така и за работещите в болницата

Припомняме, че Община Ботевград проведе обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване на строително-ремонтни дейности за: „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и ремонт на сградите на Многопрофилна болница за активно лечение – Ботевград – подобект блок 4 и блок 5“. С избрания изпълнител – „ЛКС“ ООД е сключен договор на обща стойност 2 497 636.67 лв. с ДДС. Финансирането е осигурено от община Ботевград чрез дългосрочен инвестиционен заем от Българската инвестиционна и координационна платформа за градско развитие, финансирана от Европейската инвестиционна банка и Фонд ФЛАГ ЕАД.

В блок 4 на МБАЛ – Ботевград се помещават отделение по детски болести, отделение по физикална терапия и рехабилитация, отделение по вътрешни болести. Обхватът на предвидените дейности в инвестиционния проект за Блок 4 и Блок 5 на МБАЛ – Ботевград, се състои най-общо в изпълнението на строително-монтажни работи по:

– внедряване на енергоспестяващи мерки и мерки, имащи за цел повишаване на енергийната ефективност на болничния комплекс по време на експлоатация, включително подмяна на дограма, полагане на топлоизолация, монтаж на допълнителни газови котли;

– Изграждане на достъпна среда и обслужване на лица с физически затруднения, включително изграждане на нова рампа с подходящи парапети за достъп до входа към блок 4 и блок 5; изграждане на санитарни възли към болничните стаи за лица с физически затруднения във всички отделения;

– Изпълнение на мерки по евакуация и безопасност при пожар, изграждане на цялостна система за пожароизвестяване;

– дейности по електро и ВиК инсталациите;

– подмяна на покривно покритие на двата блока на лечебното заведение; – дейности по вертикалната планировка, вкл. благоустрояване на подходите към бл. 4 и бл. 5, обособяване на паркоместа, зелени площи и места за почивка, подмяна на осветителни тела и изграждане на районно осветление.

С изпълнение на предвидените строително-ремонтни дейности се цели постигане на следните резултати:

– Привеждане на сградата на МБАЛ-Ботевград /блокове 4 и 5/ в съответствие с нормативните изисквания в сферата на енергийната ефективност; както и привеждане на вътрешната организация на болничните отделения в съответствие с изискванията на съвременните хигиенни и медицински стандарти.

– Ремонт на компрометираните области и инсталации; – Осигуряване на съвременни условия на труд за служителите и на престой за пациентите на лечебното заведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *