Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Николина Цолова: „Да отстояваш интересите на гражданите, това те задължава да бъдеш отговорен към тях“

Защо се кандидатирате за втори мандат за общински съветник?

На първо място, защото искам да съм полезна на хората. Приемам, че когато искаш да отстояваш интересите на широк кръг от граждани, това те задължава да бъдеш отговорен към тях. Неслучайно и нашият слоган на тези избори е „С отговорност към хората“. Ние от Местна коалиция „БСП за България и Левицата“ сме осъзнали тази своя мисия към хората и в срещите си с тях видяхме, че основните проблеми са водата, пътищата и електричеството. В новия мандат тръгваме с един още по-подготвен екип в Общински съвет и се надяваме този път в още по-голяма степен да отговорим на очакванията на избирателите, като направим така, че посредством внасяне на докладни записки, да се опитаме проблемите в населените места да са по-малко. И резултатите да са видими. Първият ми мандат като общински съветник бе така да се каже „урок“ в законодателната власт на местно ниво. Да се учиш от другите не е срамно, да наблюдаваш и анализираш, да вадиш поуките- това са най-ценните неща, които те изграждат в определена област.

Какви проблеми в общината смятате, че трябва спешно да получат решение?

Както вече казах -водата, пътищата и електричеството. Жителите на община Ботевград ги посочиха. Отидохме във всяко населено място в предизборната кампания. Чухме техните нормални за 21 век искания. Освен, че потребяват скъпа вода, тя още не е годна и за пиене, защото не минава през пречиствателни станции. Този проблем е повсеместен – в Литаково, в Трудовец, в Ботевград и т.н. Решението, според мен,  е да бъде направено обследване и да бъдат пуснати в експлоатация пречиствателните станции в населените места. В селата през летния сезон няма налягане и хората чувстват осезаем дефицит на вода в този горещ сезон. Следващият въпрос с компрометираната асфалтова настилка, е сериозно изпитание за шофьорите ежедневно. Не съм съгласна да си трошим автомобилите, само защото не се извършва регулярно изкърпване на дупки – ПОНЕ два пъти годишно във всяко населено място. Всяка година се залагат средства за текущи ремонти в общинския бюджет, защо не се употребяват в това направление?! Следващ проблем е честото гасене на тока, което поврежда електроуредите на хората в селата и вилните зони. Необходимо е изграждане на нови по-мощни трансформатори за ел.захранването. Това изисква преговори между местната власт и съответното енергийно дружество. Разбира се, проблеми има още, но те са затова, за да се решават!

Смятам, че трябва да отдадем заслуженото на общинското ръководство в поетапната подмяна на водопреносната мрежа в Ботевград, Литаково, Скравена и Трудовец. Това са първите сериозни стъпки в подобряване на ВиК инфраструктура и честите аварии останаха в историята. Това е един сериозен напредък в благоустрояване на общината. И не само – реновирани бяха кварталите на Ботевград, Градският парк стана едно прекрасно място, което събира за отдих и спорт млади и стари. Затова е важно да кажа, че в следващия мандат предстои надграждане на постигнатото. Ние от БСП и Левицата ще държим да има повече средства за благоустрояване на малките населени места, защото само така ще задържим хората там и не само – ще привлечем туристи и съответните инвестиции.

Какво ще кажете на  избирателите, защо  трябва да гласуват за местната коалиция и лично за вас?

В предизборната кампания ние не обещавахме, не правихме гръмки лозунги. Просто разговаряхме с хората, слушахме и си записвахме проблемите. А те са по 5 и 6 в населено място. Ще се радвам да ги решим и да видим радостта в очите на хората. Няма по-голяма награда за един общински съветник от това. Имаме волята и амбицията да протегнем ръка на тези, които на 29 октомври ще ни се доверят. Искам да им благодаря – на тези, които ще гласуват за нас и на тези, които няма да гласуват за нас! Защото това е оценка за нас и нашите компетенции. Бихме се радвали да ни подкрепят с бюлетина номер 69, защото ще подходим отговорно, ще търсим решенията и ще се срещаме с всички граждани на общината не само по време на избори! Очаквайте ни скоро след тях,  за да чуем – доволни ли сте от резултатите на изборите: с нас – екипът на кандидата за кмет на община Ботевград – Борис Дренов.

ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА НА МЕСТНА КОЛАИЦИЯ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ И ЛЕВИЦАТА“

ЗА МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

За нас от първостепенно значение е повишаване качеството на живот на хората чрез надграждане на постигнатото по превръщане на община Ботевград в привлекателно място за развитие на динамична и конкурентна икономика, базирана на знанието и новите технологии, с  чиста и хармонична околна среда, обновяваща се техническа и социална инфраструктура, като предпоставка за равнопоставеност и шанс за всички, място където младите хора виждат добра среда за своето бъдеще.

              ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТИ

1. Осигуряване не на условия за приоритетно развитие на ботевградската икономика в областта на електрониката, металообработката, хранително-вкусовата промишленост, животновъдството, осигуряващи висока заетост и достойно заплащане на работещите в тях.

2. Устойчиво и интегрирано териториално развитие, рехабилитация и модернизация на техническата инфраструктура.

3. Осигуряване на качествено и професионално ориентирано образование чрез подобряване материалната база на учебните заведения и повишаване нивото на педагогическия персонал.

4. Подобряване на здравеопазването и повишаване ефективността на прилаганите социални политики.

5. Култура, опазване на природното и културно-историческо наследство, туризъм и развитие на спорта.

6. Опазване и подобряване на околната среда.

7. Сигурност за хората и подобряване на обществения ред.

8. Повишаване ефективността в работата на органите на местната власт.

              ДЕЙНОСТИ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРИОРИТЕТИТЕ

1. Създаване на условия за конкурентно развитие на ботевградската икономика в областта на електрониката, металообработката и битовата химия, осигурящи висока заетост и достойно заплащане на работещите в тях.

1.1. След приемане на Закона за индустриалните зони, обособяване на две индустриални зони – „Микроелектроника“ и „Ботевград-изток“ и администриране на дейността им чрез оптимизиране на местните данъци и такси за работещите в тях фирми.При наличие на неизползвани терени и сгради в тях, на базата на публично – частно партньорство с общината, привличане на нови инвеститори за тяхното ефективно използване.

1.2 Провеждане на необходимите административи процедури по изпълнение на решението на Общинския съвет за преименуване на промишлена зона „ Юг-Чеканица” в индустриална зона” Микроелектроника“.

1.3. Съгласуване на общинския план за развитие с бизнес плановете на фирмите в общината, плана за развитие на Софийска област и плановете за развитие на

съседните общини.

1.4. Тясно сътрудничество и подпомагане дейността на работещите на територията на общината фирми чрез:

– оптимизиране на местните данъци и такси на базата на диалог с ръководствата на фирмите, като се подобри дейността по тяхната събираемост, а не върху увеличаването им.

– бързо и качествено административно обслужване на базата на повишаване компентността и уменията на общинските служители и увеличаване броя на извършваните по електронен път услуги.

– подпомагане на фирмите при участието им в проекти по програмата за развитието на селските райони;

– осигуряване на равнопоставеност и прозрачност по отношение на участието на отделните фирми в обявените от общината обществени поръчки;

– подпомагане на фирмите в търговските им отношения с фирми от побратимените градове.

-намаляване на данъци за фирми, осигуряващи стипендии или подпомагащи образованието на талантливи деца и младежи, както и на деца в неравностойно положение

1.5. Изграждане и функциониране на Информационен център в подкрепа на бизнеса и НПО.

1.6 Предоставяне при най-добри условия на общински помещения и терени на млади предприемачи за стартиране на техни проекти.

1.7. Провеждане съвместно с НТС на ежегодни научно-практически конференции в приоритетните области.

2. Устойчиво и интегрирано териториално развитие, рехабилитация и модернизация на техническата инфраструктура

2.1. Изготвяне на SWOT анализ за всяко от селищата в общината и на тази база изготвяне на дългосрочна програма за развитието им.

2.2. Подобряване свързаността на селата с общинския център чрез рехабилитация на пътната мрежа и актуализация на транспортната схема.

2.3. Трайно разрешаване на проблемите с водоснабдяването на селищата от общината чрез:

– довършване подмяната на остарялата водопроводна мрежа и изграждане на канализация на необходимите райони

– разширяване техническите възможности и осигуряване на средства за редовна работа на изградените пречиствателни станции и привеждане в експолатация на озониращите инсталации в четири от тях;

– разширяване мрежата от локални водоизточници;

– периодична оценка на качеството и цената на предоставяните услуги от областното предприятие В и К и при евенуално промяна на закона обсъждане възможността за възстановяване на общинското В и К дружество.

-ремонт и възстановяване на чешми на територията на общината.

2.4. Разширяване газифицирането на селищата на територията на общината.

2.5. Взаимодействие с ЧЕЗ за подобряване на електрозахранването в селата и вилните зони от общината и поддържане на ел.мрежата с превантивни мерки срещу аварии, чрез редовно изрязване клони в непосредствена близост до електропроводите.

2.6. Поетапна рехабилитация на уличната мрежа в града и селата, периодично почистване на канализационните шахти и измиване на пътните платна.

2.7. Ремонт и модернизиране на Централната градска част в Ботевград.

2.8. Привеждане в действие изграждането на нов Гробищен парк в Ботевград.

2.9. Изграждане на светофарни уредби на възлови места в пътната мрежа на територията на Ботевград и общината. Реорганизация на пътното движение в тип „Кръгово движение“ чрез рехабилитация на улици с необходимост от въвеждането им.

2.10. Търсене на възможности за изграждане на допълнителни паркинги в Ботевград.

2.11. Поддържане гробищните паркове в селата и пътищата, водещи до тях – ремонт и изграждане на нови огради, осигуряване на контейнери за отпадъци, поставяне на пейки и др.

3. Осигуряване на качествено и професионално ориентирано образование чрез подобряване материалната база на учебните заведения и повишаване нивото на педагогическия персонал

3.1. Изравняване нивата на обучение в основните училища в селата с тези в града на базата на приоритетна модернизация на материалната база и осигуряване на качествен педагогически персонал чрез допълнително стимулиране от общинския бюджет.

3.2. Разработване и публично обсъждане на варианти за равномерното разпределение на децата от ромски произход в основните училища в града.

3.3. Осигуряване на прозрачност в управлението на финансовите средства в училищата, детските градини и извънучилищните звена.

3.4. Провеждане на активна политика за привличане и задържане на деца и ученици, подлежащи на задължително образование – 5 и 6-годишни – в ЦДГ и до 16 години – в училищата.

3.5. Периодично актуализиране профилите и специалностите в средните училища за ориентирането им към съвременните изисквания на пазара на труда. Въвеждане на дуалното обучение в средните училища в общината.

3.6. Активно подпомагане работата на висшите училища, осъществяващи дейността си в Ботевград. Осигуряване на ежегодни стипендии от общинския бюджет за обучение в тях на талантливи деца от социално слаби семейства и малцинствата.

4.Подобряване на здравеопазването и повишаване ефективността на прилаганите социални политики

4.1. Продължаване на процеса по модернизация на общинската болница чрез осигуряване на необходимите средства, в т.ч. от общинския бюджет, по европейски проекти или  фирмите работещи в Ботевград и бюджетите на съседните общини, ползващи здравни услуги от нея. Ремонт на Блок 9 в МБАЛ-Ботевград.

4.2. Подобряване условията за достъп до спешна и доболнична помощ.

4.3. Осигуряване на стипендии от общинския бюджет за обучение на медицински кадри с договори за работа в Ботевград след завършване на следването.

4.4. Материално и кадрово осигуряване на училищното здравеопазване.

4.5. Подобряване на материалната база на здравните пунктове в селата от общината.

4.6. Продължаване традицията за финансова помощ на младите майки.

4.7.Финансово подпомагане при лечение на безплодие на лица,  двойки във фактическо съжителство и семейства, с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на община Ботевград.

4.8. Безплатни детски ясли и градини.

4.9. Запазване и разширяване на социалните придобивки за възрастните хора в общината:

– безплатно пътуване в рамките на общината;

– социално подпомагане;

– създаване на условия за общуване и пълноценно прекарване на свободното време чрез подобряване на материалната база на изградените Клубове на пенсионера и осигуряване на финансови средства за осъществяване на дейността им;

– подпомагане общинската  организация на инвалидите и военнопострадалите.

4.10. Активна политика за разширяване на социалните услуги в общината за възрастни и деца: личен асистент и  социален помощник и подсигуряването им като постоянна услуга без прекъсване; подпомагане дейността на Дневен център за деца с увреждания; осигуряване на логопед и психолог като безплатна услуга в детските градини и училищата, съобразно  Закона за предучилищното и училищното образование.

4.11. Подкрепа на лица с ниска квалификация и образование чрез максимално участие в националните и европейски програми за заетост и чрез сътрудничество със Сдружение „Местна активна група“ Ботевград.

4.12. Финансова подкрепа за неотложно и животоспасяващо лечение на социално слаби и уязвими хора.

4.13. Приемане и изпълнение на дългосрочно програма за интеграция на уязвимите групи и предотвратяване на рисковете за социално изключване.

5. Култура, опазване на природното и културно-историческо наследство, туризъм и развитие на спорта.

5.1 Читалищата-пазители на духовността и традициите:

5.1.1 Осигуряване на средства за ремонт на читалищните сгради в селата, подпомагане на тяхната дейност.

5.1.2 Активна политика за съхраняване и подкрепа на културните институти в града и общината като пазители на културно-историческото наследство, духа и традициите на Ботевградския край.

5.1.3 Учредяване на специализиран фонд за подкрепа на любителското творчество, читалищната дейност и различни граждански инициативи в областта на кулутурата, на принципа на проектното финансиране.

5.2 Опазване, съхраняване на всички паметници на територията на общината със статут на недвижимо културно наследство:

5.2.1 Паметници с национално значение – могили от древността/ подложени на непрестанни иманярски набези/, крепост ”Боженишки Урвич„, с.Боженица,

„Часовникова кула” Ботевград, „Братска могила „ с.Литаково и др..

5.2.2 Паметници с местно значение- църкви, манастири и др. недвижими културни ценности в т.ч. Костницата в с.Скравена, монументите в парка на Ботевград, с.Рашково и с. Трудовец.

5.2.3 Картотекиране и постепенно възстановяване на изградените паметници в общината през различните пероди от развитието  й и регламентиране дейността по опазване и поддържането им.

5.2.4    Насърчаване на читалищата и местните жители за опазване на живото наследство – местните обичаи и традиции като Топенето на пръстени, Ялова сватба, оброци и др.

5.3 Опазване на природните забележителности и защитени зони: един резерват, 6 защитени местности и две природни забележителности :

– Резерват „Училищна гора„ в землището на с.Боженица;

– Защитените местности: „Дренето„ в землището на с. Литаково, „ Мухалица„ или

”Жабешкото блато„ край Ботевград, „Урвич„ в землището на с.Боженица, „Рудината„ в землището на Ботевград, „Романия„ в землището на с.Рашково, ”Висока могила„ в землищата на с.Боженица, с.Скравена от община Ботевград и с.Калугерово, с. Правешка лакавица от община Правец;

– Природните забележителности: „Елака„ в землището на с.Врачеш и ”Водната пещ„ в зелището на с.Липница, като към тази категория може да причислим и „Мечите дупки„ в землището на с.Новачене.

5.4 Исторически музей – Ботевград

5.4.1 Иницииране на постоянно действаща кампания за обогатяване на фондовете на Историческия музей с експонати, свързани с историческото и културно наследство на Ботевградския край.

5.4.2 Подпомагане за създаване на поредица от томове с научно-популярни статии за историята на общината-археология, етнография и т.н

5.4.3 Осигуряване на средства за изграждане на Музейна сбирка за развитието на
икономиката в община Ботевград, на Исторически сбирки в с. Трудовец и костница на Ботевите четници в с. Гурково. Изграждане на екопътека до манастир „Св.Георги“в с.Трудовец и привличане на средства (в т.ч. и по Европейски програми) за

укрепване и реконструкция на Средновековния  храм.

5.4.4 Поддържане на крепостта ”Боженишки Урвич” в привлекателна туристическа дестинация.

5.5 Съхраняване и развитие на богатия културен календар и поддържане високото качество на провежданите мероприятия.

5.6. Развитие на туристическия потенциал на общината:

 5.6.1. Разработване и реализиране на проект за поддържане инфраструктурата на крепостта ”Боженишки Урвич”

5.6.2. Разработване и реализиране на проект за маршрут: По стъпките на свободата –  с.Литаково, с.Рашково , с. Гурково, с.Новачене, с. Скравена.

5.6.3. Възстановяване и подобряване на туристическата маркировка в посока Мургаш, Стубеля, Рудината, Лескова, Ръжана , Боженица, Липница и т.н.

5.6.4. Решаване на проблемите, свързани с  хижа „Рудината“ и хижа „ Койна и Никола Мукански“ и превръщането им в посещавани и ползвани  туристически обекти.

5.7. Развитие на спорта и превръщане на града в място за подготвителни лагери.

5.7.1. Привличане на инвестиции за ремонт на седалките на стадион „Христо Ботев” и изграждане на нова лекоатлетичека писта. Изгражадане на спортни площадки в различните квартали на града и селата, където е необходимо.

5.7.2. Подобряване на Наредбата за условията, реда и критериите за подпомагане на спортните клубове, за оценка на спортните резултати и разпределение на средствата за спорт, осигурени от общинския бюджет.

5.7.3. Активна политика за привличането на децата и младежите в системни спортни занимания в различните клубове, школи и др. форми. Организиране на нови спортни изяви и турнири.

5.7.4. Продължаване на процеса по изграждане на модерни детски площадки в града и селата на община Ботевград.

6. Опазване и подобряване на околната среда

  • Спиране на застрояването в зелените площи и привеждане на строителството в съответствие с европейските изисквания. Изработване на нов ОУП (общ устройствен план) на града, цифров модел на регулационния план и дългосрочна програма за санирането общински сгради, жилищни блокове и къщи.
  • Търсене на възможности за разширяване базата на общинската фирма БКС и осигуряване на необходимия финансов ресурс за обновяване и разширяване на машинния й парк.
  • Поддържане на реновирания Градски парк.
  • Придобиване на собственост върху незастроените части на бившия селскостопански техникум и изграждане в него на зона за почивка и отдих.
  • Безкомпромисна борба срещу незаконната сеч на горите, изработване и изпълнение на план за зелената система на града и селата.
  • Поддържане на общинския приют за бездомни животни и изчистване на града и селата от такива. Ефективен контрол по спазване на Наредбата за обществения ред по отношение отглеждането на домашни животни.
  • Завишаване на санкциите към индустриалните и битови замърсители на околната среда ефективен контрол на качеството на въздуха и чистотата на водните басейни.
  • Повишаване на екологичната култура на населението, екологично образование и възпитание на подрастващите.
  • Изграждане и въвеждане в експлоатация на инсталация за сепариране и рециклиране на битовите отпадъци.
  • Подобряване дейността по разделното събиране на битовите отпадъци, контрола по изхвърляне на строителни отпадъци на нерегламентирани места и подпомагане на домакинствата по освобождаване от непотребна битова техника.
  • Разработване и реализиране на проекти за екопътеки и планински Вело маршрути в района на общината.
  • Сигурност за хората
    • Разширяване на съществуващите и изграждане на нови зони за ви­део­на­блю­дение в районите на учебни заведения, паркове, спирки, пазари, и други обществени пространства.
    • Системно взаимодействие между представителите на общинската ад­ми­ни­страция, кметовете на населени места и районното полицейско управление с цел подобряване на пре­вантивната дейност за сигурността на хората.
    • Общината съвместно с полицията, земеделските кооперации и арен­да­то­рите на земеделска земя ежегодно да приемат мерки за опазване на пол­ските имоти и произведената продукция.
    • Утвърждаване на система от мерки за редовно почистване на речните корита.
    • Създаване на добре оборудвани, екипирани и обучени гру­пи от граждани за действие при кризисни ситуации срещу заплащане.

8.      Повишаване ефективността в работата на органите на местната власт.

8.1. Утвърждаване процедурата за пряко участие на жителите в общината чрез   референдум или общо събрание по важни за местната общност въпроси и бързото решаване на приетите решения.

8.2. Повишаване капацитета на общинската администрация чрез курсове за обучение, обмяна на опит и назначаване на нови служители на базата на прозрачни конкурси.

8.3. Подпомагане дейността на кмета на общината, кметовете на кметства и на Председателя на Общинския съвет чрез сформиране на граждански консултативни  съвети.

8.4. Широко обсъждане и предварителна оценка за решенията на местната власт, предоставяне на пълна информация, публични дебати и проучване на общественото мнение.

8.5. Разкриване на щатно място и назначаване на обществен посредник (омбудсман) в общината.

8.6. Разширяване пълномощията на кметовете на кметства чрез делегиране на статут на вторичен разпоредител на гласуван бюджет на всяко кметство в рамките на общинския бюджет.

8.7. Включване на представители на обществеността в комисиите за приемане изпълнението на инфраструктурни проекти.

8.8. Иницииране чрез народните представители на промени в ЗМСМА с ясно регламентиране на държавните институции разглеждащи и решаващи казуси по отношение на дейността на Общинските съвети и вземаните от тях решения в т.ч. – търсенето на имуществена отговорност от общинските съветници за нанесени щети и пропуснати ползи от взетите от тях решения.

8.9. Подобряване комуникацията на общинското ръководство с гражданите-регулярни срещи на кмета на общината и общинските съветници с жителите на населените места.

В изпълнение на посочените намерения ще работим в полза на жителите на нашата община, за техния по-добър и достоен живот!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *