Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Изграждат мрежа от зарядни станции за електромобили в цялата страна

На среща с представители на общини, министерство на регионалното развитие и благоустройството, министерство на енергетиката, АПИ и др., Електроенергийният системен оператор (ЕСО) представи своята концепция за изграждане на близо 250 станции за зареждане на електрически превозни средства на територията на цялата страна.

Проектопредложението на ЕСО предвижда изграждане на зарядни станции в близост до подстанции на дружеството, в общински или държавни имоти. Идеята е станциите да послужат както за обществения градски транспорт, така и за частни електромобили.

На срещата бяха обсъдени възможните съвместни дейности по бъдещия проект, както и съчетаването на инвестиционните намерения, обект на подкрепа от Плана за възстановяване и устойчивост (схемата за електромобилността на градския транспорт, насочена към 40-те градски общини) и програмите с европейско финансиране 2021-2027 за развитието на електромобилността в страната ни. Финансиране за проекта ще се търси и от Модернизационния фонд към Министерството на енергетиката.

Предложението на ЕСО предвижда до 5 години на територията на цялата страна да бъдат изградени близо 250 станции за зареждане на електрически превозни средства. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *