Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Литаково посреща Нова година с „Яловата сватба“

На 01.01.2024г. от 11ч. Литаково отбеляза своя обичай „Ялова сватба“. Всяка година по традиция на Васильовден, литаковци очакват с нетърпение празничното шествие. Инициативата е на хората от така наречената „Чемшир махала“.

Сватбата представлява маскараден обичай за прогонване на злите духове, като един избран мъж от селото се маскира на булка, а пък съответно жената на младоженец. Пресъздава се традиционната българска сватба. Под съпровода на музика се извежда булката от дома, заедно със свещеник и кръстници. Играят се кръшни български хора и сватбарите обикалят цялото село.

Отправна точка е домът на организатора – Тодор Благоев, след това шествието се отправя към центъра на селото, където по традиция се спират, за да изиграят първото сватбарско хоро и продължават нагоре към главната улица. В маскарадния парад участват и кукери, като интересното е, че маските и костюмите са ръчна изработка на Тодор Благоев. Той споделя, че от 2000г. насам, заедно със своето семейство поемат организацията по празника и не пропускат неговото отбелязване.

Литаковци пожелават на всички Новата 2024 г. да бъде здрава, щастлива, благодатна и изпълнена с добро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *