Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ботевград отбеляза 176 години от рождението на Христо Ботев

В навечерието на 6 януари – рождената дата на патрона на Ботевград бяха отбелязани 176 години от рождението на Христо Ботев тържествено пред неговият паметник на пл. „Освобождение“.

Един от най-великите и гениални български поети и революционери – Христо Ботев, е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер. Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

В церемонията негови произведения изрецитираха възпитаници на ПГТМ „Христо Ботев“ – гр. Ботевград. „Майце си“, „Към брата си“, „Хаджи Димитър“ и „На прощаване 1868 г.“ бяха творбите, които ни припомниха за делото на поета и революционер. Участие в тържественото отбелязване взе и певицата от нашия край Иванина Иванова с песента „Ясен месец веч изгрява“, изразявайки почитта ни към Христо Ботев.

В края на церемонията под звуците и мелодията на Общински духов оркестър – Ботевград венци и цветя поднесоха ръководството на Община Ботевград, Общински съвет – Ботевград, общински организации и институции, учебни заведения, кметства и политически партии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *