Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кукерско шествие за Васильовден в Етрополе

Тази година за първи път кукери, танцьори, гайдари и тъпанджии поведоха дефиле от центъра на гр. Етрополе към площада със Зольовската чешма, където се проведе традиционния обичай „Пеенето на пръстените”. Той се отбелязва на 14 януари – Васильовден по стария църковен календар.

Звънът на нашите чанове се чува много далеч, така че със сигурност тази година злото ще пропусне Етрополе”, сподели ръководителят на кукерския състав Павлин Христов.

Ритуалното прогонване на злите сили идва от най-дълбока древност, когато по нашите места последователите на тракийския бог Сабазий са обличали животински кожи, слагали са рога и са скачали за здраве. От миналата година кукерската традиция в гр. Етрополе се възражда и печели все повече нови последователи. Костюмите си изработват сами, а първите овчи кожи за тях са дарени от местния животновъд Цветомир Христов. Най-малкият и най-ентусиазиран кукер е четиригодишният Цецко, но има още много желаещи да се присъединят към групата.

В същото време всички, които вчера пуснаха накит в котлето, днес тръпнеха в очакване какво ще им предопредели за следващата година „наричането на пръстените” от „кокорбашийката“. Закачливи по своя характер и предвещаващи щастливи събития, наричанията предизвикаха много смях и радостни емоции. Ритуалът по връчването на накитите бе съпроводен от тематични народни песни, изпълнени от жените от вокална група „Димана“ и младите певици от Вокална група „Звездица”. Ръководител и на двете формации е Николета Христова.  

С непреходното си значение, обичаят „Пеене на пръстените” отново обедини поколения от различни възрасти с надеждата за здраве и берекет през Новата година. На площада се извиха кръшни хора под звуците на Етрополската духова музика. Голямата атракция бяха тъпанджийската група и танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Балканска младост” при НЧ „Тодор Пеев-1871”.

Заместник-кметът на Община Етрополе г-жа Станка Димитрова поздрави всички с празника и се обърна към участниците с думите: „Без всички вас ние ще загубим вярата си в едно по-добро бъдеще. Благодарим ви, че така отдадено пазите нашите традиции.”

Oфициалните гости бяха заместник кметовете на Община Етрополе г-н Ивайло Георгиев и г-жа Станка Димитрова, служители на общинска администрация и народният представител Марин Маринов.

От Община Етрополе имаше подсигурен топъл чай и почерпка.

1 коментар на “Кукерско шествие за Васильовден в Етрополе

  1. Честит Празник за Новата 2024 година на празнуващите по класическият източно-православен християнски календар! С пожелания за много здраве, радости и успехи за гонене на злото и осъществяване на добри дела!!! АМИН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *