Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът на Община Етрополе присъства на първа копка на пречиствателна станция за отпадъчни води в рудодобивен комплекс на „Елаците-Мед“(ОБНОВЕНА)

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров присъства на първа копка на обект „Изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води“ в РК „Елаците-Мед“. Той приветства ръководството и екипа на компанията: „Радвам се, че на територията на община Етрополе ще бъде изградено трето пречиствателно съоръжение за отпадъчни води. Малко са кметовете в България, които могат да се похвалят, че в техните общини с миннодобивна дейност има пречиствателни съоръжения. Като кмет аз се гордея с това.“ Инж. Владимир Александров пожела успех в реализацията на инвестиционната програма на дружеството и екологичните проекти.

Проектът е част от мерките, заложени в Програмата на компанията за опазване и възстановяване на околната среда в района на находище „Елаците“ и стратегията на Група ГЕОТЕХМИН за постигане на още по-добро качество на водите в района на дейността.

В момента рудникът разполага с две пречиствателни станции (ПСОВ). Новата ПСОВ е от модулен тип и ще бъде разположена на площадка в непосредствена близост до съществуващата ПСОВ по технология на Мицубиши Матириълс Текно Корпорейшън (ММТЕС). Избраната технология на EnviroChemie, Германияпредлага ефективно решение за пречистване на повече от един замърсител едновременно. Технологията е основана на химично пречистване с четири вида реагенти, като образуваната утайка се подава към комбиниран модул за финално утаяване и уплътняване. С новата ПСОВ ще се осигури по-добро опазване на водните ресурси на р. Малък Искър в съответствие със законовите изисквания.

Поставяме началото на проект, част от дългосрочната стратегия на групата, с който целим да постигнем по-високи стандарти в опазването на околната среда. Като компания, отговорна към обществото, Елаците-Мед инвестира и ще продължава да инвестира в проекти за по-чиста природа. Управлението на водите е част от нашата отговорност“, заяви директорът на Рудодобивен комплекс инж. Васил Шишков.

Управителят на Енвирохеми д-р Мария Начева-Шварц заяви, че са правени 2 години обследвания с компанията, преди да се избере най-добрата технология за региона. Тя допълни, че избраната технология е съобразена с възможни високи натоварвания при обилни валежи, както и при топенето на сняг.

Директорът на Рудодобивния комплекс  инж. Васил Шишков даде старт на дейностите с бутилка шампанско, след което строителите на обекта от Геострой направиха символична първа копка с багер.

Строителството на пречиствателната станция ще бъде завършено през 2025г.

Официални гости на събитието бяха заместник-кметовете на Община Етрополе г-жа Станка Димитрова и г-н Ивайло Георгиева, проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на Геотехмин ООД, д-р инж. Иван Вутов, зам.-управител на Геотехмин и председател на СД на Геотрейдинг, инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед АД, г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, Емилия Илиева, изпълнителен директор на Геотрейдинг, представителите на строителя Геострой – изпълнителните директори инж. Цветослав Петков и инж. Йордан Йонов, както и други представляващи дружества и директори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *