Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Българската федерация по туризъм поздравиха кметът на Етрополе за съхранението и развитието на празник „Св. Атанас“

В навечерието на празника „Свети Атанас” туристи от над 30 клуба от четирите краища на България и от Северна Македония се събраха на традиционна планинарска вечер, организирана от Община Етрополе и Туристическо дружество „Туризъм, Спорт и Екология Етрополе”. Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров получи благодарствено писмо от Българската федерация по туризъм (БФТ) за приноса на Общината за съхранението и развитието на празника. На зам.-кметът Станка Димитрова бе връчен почетен знак от Съюза на българските автомобилисти за принос в многобройните дейности с децата велосипедисти в общината. В приветствие от името на кмета инж. Владимир Александров, г-жа Станка Димитрова поздрави всички гости и благодари на г-жа Кати Дочева, председател на ТД „Туризъм, Спорт и Екология Етрополе” за отличната организация и многогодишните усилия, които полага за развитието на туризма и традициите в Етрополе.

Атрактивна част от празника бе пресъздаването на ритуала по посрещането на тракийския бог Сабазий, в ролята на когото се превъплати Мирослав Василев. В прекрасната му свита начело с богинята на зората Еос бяха деца на членове на туристическото дружество. За доброто настроение на туристите се погрижиха танцьорите от ФА „Балканска младост” и музикантите от Етрополе Брас бенд. На всяко дружество бе връчена грамота за участие в празника и традиционна питка с бръшлян.

Ретроспективна изложба на празника „Свети Атанас” през годините, подредена от Историческия музей в Етрополе, показва колко дълбоки са корените на тази традиция и какво важно място заема в историческата памет на етрополци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *