Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Силата на народните танци показаха танцьорите на Литаково с концерт по повод 20-годишния си юбилей

В Деня на самодееца и любителското художествено изкуство Танцовите състави при Народно читалище „Светлина 1900“ с. Литаково, с художествен ръководител Нина Петкова, отбелязаха с грандиозен концерт своята 20 -годишнина. С много емоция и сценично поведение танцьорите отправиха своето послание към публиката за непреходност и самобитност на българското танцово фолклорно изкуство, което носи гордост на нас българите и сила на духа. В продължение на два часа присъстващите се насладиха на прекрасните изпълнения на възпитаниците на Нина Петкова, представяйки едно пътешествие през различните фолклорни области на България – Пиринска, Родопска, Добруджанска, Дунавска, Тракийска, а кулминацията бяха шопските танци, които приповдигнаха настроението. Магията на фолклорния танц завладя и малки, и големи, които се убедиха за пореден път в таланта на литаковските самодейци. Музикален поздрав към танцьорите бяха изпълненията на Литаковската духова музика, с ръководител Дейвид Христов.

„Веднъж започнеш ли да танцуваш, част от тебе винаги в танца. Няма нищо по-ценно от това да се запази това, което един народ е създал от векове. Танцьорите от танцов състав „Литаково“ съхраняват и пазят българските традиции“. Това бяха част от встъпителните думи на водещият на тържествената вечер Мирослав Тончев, актьор-самодеец към читалище „Христо Ботев“ Ботевград, при откриването на юбилейния концерт.

Специален поздрав към своя ръководител отправи Иванинка Иванова, от името на танцовите състави. „Поздравления за човека, който не само вдъхна танца, но и превърна в смисъл на живота си. За човека, който може перфектно да научи другите да накарат телата си да живеят с музика“, каза Иванинка. Танцьорите пожелаха Нина Петкова да бъде винаги със вдъхновение, така, че „вашата муза да извисява и помага да създавате нови, интересни и перфектни проекти“. С благодарност те изказаха своята признателност за наученото – организираност, отговорност и най-вече любов към танца.

По повод празника Поздравителни адреси бяха изпратили кметът на община Ботевград – Иван Гавалюгов, кметът на Кметство Литаково – Пешо Младенов, Народно читалище „Светлина 1900“ с. Литаково, НЧ“Събуждане 1895“с. Врачеш и Кметство Врачеш, НЧ“Никола Ркитин“ с.Трудовец, Радослав Цветанов – танцов клуб „Радост“ Ботевград, НЧ“Съзнание 1920“с.Рашково, Литаковска духова музика, НЧ“19-ти февруари 1906“с.Скравена, Кметство Скравена, НЧ“Правда 1905“с. Новачене, Кметство Новачене, Танцов състав „Хоро Н“.

Благодарност за народо-полезната дейност по съхранение, развитие и популяризиране на българското фолклорно изкуство отправи кметът на община  Иван Гавалюгов в своя Поздравителен адрес. „Продължавайте да работите все така неуморно за опазване на уникалните български народни танци и за обогатяване духовния живот на с.Литаково“, пожелава Гавалюгов.

Своя поздрав към самодейните танцьори и ръководителя Нина Петкова отправи лично кметът на с.Литаково – Пешо Младенов. „Две десетилетия вие следвате своята отговорна мисия да търсите, обогатявате и съхранявате фолклорното творчество в нашето село. В ден като този преди всичко искам да Ви приветствам за Вашето призвание да давате радост в не едно общоселско събитие, като допринасяте за съпричастността на жителите му да споделят с радост и гордост фолклорното изкуство на нашия край, като завещавате тези традиции на идните поколения“, заяви кметът Младенов. В Поздравителния си адрес той каза още:   „Танцовият състав се превърна в емблема не само на читалищната институция, но и на село Литаково, и на община Ботевград. Доказателство за това са участията ви в многобройните концерти и престижни награди в общински, национални и международни конкурси, фестивали и други форуми. Днес високо ценим приноса ви в развитие на това непреходно колоритно изкуство, което съхранява нашата българска идентичност. По случай годишнината  Ви поздравявам от мое име и от името на екипа на Кметство Литаково за това, че пазите и популяризирате българския фолклор! Бъдете живи и здрави, вдъхновени, носете с гордост своето призвание и  нека се множат вашите успехи и срещи с любимата публика!“.

След концерта танцовите състави и жителите на селото извиха празнично хоро на централния площад. По повод празника блесна тържествена заря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *