Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ботевград почете загиналите за Освобождението на България със заря-проверка

На днешния 3 март 2024 г. се навършват 146 г. от Освобождението на България от османско владичество. В Ботевград бе отдадена почит на загиналите за свободата на Отечеството с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Свободата на площад „Саранск“ и с тържествена заря-проверка, с което се сложи край на програмата по повод тазгодишния 3-ти март в Ботевград.

Специални гости бяха зам.-кметът на Община Ботевград Борис Борисов, председателят на Общински съвет – Ботевград д-р Илин Черняшки, секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова и народният представител от 26 МИР София област Марин Маринов.

Общинското ръководство поднесе венец пред паметника на Христо Ботев, след което с факелно шествие, предвождано от Общински духов оркестър – Ботевград, се пренесоха на официалната церемония на площад „Саранск“, в която участие взеха Мажоретен състав към НЧ „Христо Ботев – 1884 г., детски хор „Бонка Големанова“ с диригент Боряна Нешкова и смесен градски хор „Стамен Панчев“ с диригент Татяна Цонкова.

Празнично слово изрече заместник-кметът на Община Ботевград Борис Борисов. „В дни като този повече от всякога е нужно да си припомняме, че отговорността се учи всеки ден, учи се през паметта за бъдещето. Само тогава саможертвите на предците ни могат да бъдат достойно разбрани и оценени, да бъдат реален коректив и пример за нас – съвременните българи, празнуващи свободата – да възпитаваме децата си, че свободата е празник на разума и съпричастието. Това е платят, по който днес можем да изведем българския дух до Шипка. Това е пътят, по който следващите поколения със самочувствие ще празнуват свободата, разбирайки я като празник на българския дух, допринесъл за развитието на общочовешкото. Поклон пред героите, отдали живота си за свободата на Отечеството! Да живее България! Честит празник!“, спомена в своята реч зам.-кметът Борис Борисов.

По традиция, венци и цветя пред Паметника на Свободата поднесоха общинското ръководство на Община Ботевград, Общински съвет – Ботевград, народният представител от 26 МИР София област Марин Маринов институции, предприятия, детски и учебни заведения, кметства и кметски наместничества и политически партии от община Ботевград.

Честванията завършиха със заря-проверка, с която се почете паметта на многобройните, загинали в борбата за свободата на България преди 146 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *