Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Директорите на училища проведоха среща-разговор относно почивна база „Боженишки Урвич“ като локация за учениците

На 5 март 2024 г. в зала „Ботевград“ се проведе среща между директори и представители на училища от община Ботевград и ОП „Туризъм“ и общинското ръководство за обсъждане на възможността да се организират екскурзии с учениците от община Ботевград до Общинска почивна база „Боженишки Урвич“.

На срещата присъстваха кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, директорът на Общинско предприятие „Туризъм“ Силвия Маринова, директори и представители на училища от община Ботевград.

В своето експозе кметът Гавалюгов откри срещата: „Моето желание и желанието на Общинското предприятие е да направим такъв продукт, цената на който да е само разходно ориентирана, т.е. да се покриват само разходите за предоставянето на съответната услуга без да се генерира никаква частна печалба. Респективно, това ще облекчи достатъчно много и родителите, които очакват, че ще заплатят съответната цена за реализирането на това мероприятие, което се надявам да стане припознато, очаквано, търсено събитие, подпомогнато от Община Ботевград и от училищата.„. Кметът е категоричен, че това събитие трябва да е полезно и приятно за децата.

Идеята на Община Ботевград е тази екскурзия или т.нар. „зелено училище“ да бъде с образователна, туристическа и спортна цел. По време на посещението те ще получат информация и ще се запознаят с историята на крепостта „Боженишки Урвич“, местните обичаи, традиции и работилници, което ще бъде подплатено с възможности за отдих и забавление сред природата.

Кметът поясни, че Община Ботевград може да реализира това събитие по два възможни варианта – или чрез лицензирана туроператорска фирма, като комуникацията ще бъде чрез ОП „Туризъм“, спазвайки всички правила и изисквания от Наредбата на МОН за детски и ученически пътувания, или чрез директен договор с общинската почивна база от Общинското предприятие без туроператор за екскурзия с образователна цел, което отново ще бъде съгласно правилата на Наредбата в този случай.

Директорите на училищата са единодушни, че програмата, която ще се изработи трябва да е добре обогатена, оформена и ясна, както и достатъчно атрактивна за учениците. Повечето от тях са на мнение, че трябва в организацията да бъде включена и туроператорска фирма.

Директорът на ОП „Туризъм“ Силвия Маринова пое ангажимент от предприятието да проучат цените на услугите и да изготвят конкретни пакетни предложения до другата седмица за такива ученически екскурзии и зелени училища до почивната база. Тя добави, че са в разговори с местна туроператорска фирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *