Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Огромен интерес към гостуването на проф. Пимпирев в гр. Етрополе

Проф. Христо Пимпирев представи новата си книга „Антарктическия стопаджия“ в комплекс „Етрополия“. Той гостува на етрополската публика заедно със съавтора на книгата си Иглика Трифонова по покана на кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров. Залата беше препълнена до краен предел, а книгата му се изкупи за минути.

Факти от биографията на най-известния български полярен изследовател и пътешественик представи водещата Петя Пенкова. Проф. Пимпирев изрази задоволството си от възможността да гостува в  нашия град, който свързва с работата си като геолог и начинаещ асистент в Софийския университет на рудник Елаците.

„Преди десет дни се завърнахме от българска земя на 13 хил. км, където строим нова България. Там сме редом с велики нации, които са откриватели на новия свят. Те безкрайно ни се възхищават и ни гледат с огромно уважение. Само 29 държави от целия свят са членове на Антарктическия договор и ние сме сред тях с правото да определяме съдбата на този континент“, с гордост разказа проф. Пимпирев.

За книгата говори и Иглика Трифонова, участник в 6 антарктически експедиции и председател на Асоциацията на младите полярни изследователи. Тя разказа за всички препятствия, съпътстващи експедициите и живота на проф. Пимпирев.

„Няма да се плашите колкото и трудно да изглежда нещо и ще го постигнете, ако следвате мечтите си. Ако аз се бях изплашил в началото, нямаше сега да съм пред вас“, отправи призив към гостите професора, забил пръв българския трибагреник на Антарктида.

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров благодари на проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова затова, че избраха именно гр. Етрополе за представянето на новата им книга. Той им подари картини, рисувани от естествена вълна от етрополката Весела Георгиева, на които беше изобразен пингвина Гошо и неговата половинка.

Сред многобройните посетители в залата беше доц. Невен Георгиев, който е студент и колега на проф. Пимпирев и от години работи в партньорство с Елаците-Мед, а от 3 години е ръководител на геоложки проекти в Антарктида.

Специален гост на събитието беше и журналистът от БНТ Мария Чернева, която е била с проф. Пимпирев на последната експедиция и е автор на няколко филма за него.

Кметът отправи покана премиерата на новия филм на Мария Чернева от последната експедиция на проф. Пимпирев да се състои именно в Етрополе.

След представянето, проф. Пимпирев дълго раздава автографи на своите почитатели.

На следните линкове, може да гледате филмите на Мария Чернева, посветени на експедициите на проф. Пимпирев:

  1. „З0 години България в Антарктида“: Дневник на Антарктическия стопаджия, 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *