Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

4 години след Ковид: как се променихме

38 738 българи починаха, а 1 339 552 се заразиха с ковид през последните четири години. Първият случай у нас беше регистриран на 8 март 2020 г. Първите заразени бяха жена от Габрово и мъж от Плевен. Дни по-късно болестта стигна и до София. След това коронавирусът взе и първите си жертви, загинаха и първите лекари, а в страната бе обявено извънредно положение. За първи път в историята бяха затворени едновременно ресторанти, училища, детски градини, молове, фитнеси в цялата страна. Дни по-късно затвориха и паркове, а край областните градове бяха въведени контролно-пропускателни пунктове, за да се ограничат пътуванията.

През май 2020 г. “извънредното положение” бе заменено от “извънредна епидемична обстановка”. Първите ваксини пък стигнаха в България през декември 2020 г. и бяха посрещнати като лъч надежда в борбата със световната пандемия.

Въпреки че в България бяха осигурени значителни средства за предотвратяване на разпространението и за лечение, както и достатъчно ваксини, заболеваемостта и смъртността от заболяването са сред най-високите в света. Заключението е от доклада на Сметната палата след извършен одит за изпълнението на мерките в здравеопазването за периода от февруари 2020 г. до декември 2021 г. Според него за високата заболеваемост и смъртност допринася липсата на ефективна ваксинационна кампания. Независимо от достатъчните количества и възможности за свободен избор на ваксина имунизираното население е само около 30%

През пролетта на 2022 г. извънредната епидемична обстановка бе отменена, а заедно с това интересът към ваксините почти изцяло умря.

През последните 4 години България премина през 5 големи вълни на пандемията. Те бяха причинени от различни варианти. “Делта” бе най-инфекциозен и зарази най-голям брой хора. Един инфектиран заразяваше средно 6-7 души. В сравнение алфа-вариантът поразяваше два пъти и половина повече, отколкото първоначалният щам от Ухан. А делта вариантът заразяваше два пъти и половина повече от алфа. По време на вълната, предизвикана от делта, бе регистрирана и най-високата смъртност. Най-честото обяснение на здравни експерти и лекари за високата смъртност е, че населението ни е застаряващо, с много хронични заболявания. В допълнение 95% от починалите не са имунизирани. В края на 2021 г. се появи и омикрон. Той протече по-леко в сравнение с делта, но също натовари болниците.

На 10 ноември миналата година отпадна ковид карантината, след както депутатите гласуваха промени в Закона за здравето. Здравните власти предложиха отпадането на изолацията заради ниската заболеваемост и ниските нива на хоспитализация и смъртност, които позволяват премахването на ограниченията. Личните лекари пък настояваха за това месеци по-рано, защото коронавирусът се превръща в обикновено респираторно заболяване, което всяка зима ще се завръща. А и може да се лекува и да се профилактира с ваксини.

В момента дневно Единният информационен портал регистрира между петима и 45-има нови заразени. Хората обаче почти не се тестват – всеки ден се правят по 1000-1500 теста, което е в пъти по-малко в сравнение с преди година. Все още обаче ефектите от т.нар. дълъг ковид не са изследвани. У нас не се прави статистика колко души страдат от него. Според проучване болните, които са постъпили в болница от дълъг ковид, са по-склонни да имат увреждания на основни органи впоследствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *