Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Четвъртокласници от Етрополе се учиха да откриват следи на местопроизшествие

Занятието е част от програмата Детско полицейско управление.

Днес инспектор Детска педагогическа стая при РУ-Етрополе Миглена Сиракова и колегата ѝ експерт-криминалист инсп. Иван Маринов проведоха практическо занимание с учениците от 4-ти „А“ клас на СУ „Христо Ясенов“ гр. Етрополе, които са и членове на Детското полицейско управление. Темата на занятието бе „Местопроизшествие. Събиране на следи и веществени доказателства“ от раздел „Здраве, етика и право”.

Доброволците се запознаха от първо лице с основната задачата на експерт-криминалиста, която е откриване и изземане на свързаните с извършеното престъпление следи, които впоследствие да бъдат изследвани и идентифицирани. Те научиха, че следите могат да бъдат от хладни и огнестрелни оръжия, транспортни средства, почва, боя, животни, хора. Обяснено им бе, че откриването, изземването и идентифицирането на следите от местопроизшествието спомагат за намиране на отговор на въпросите: Какво?, Къде?, Кога?, Защо?, С какво?, Кой?, Спрямо какво и кого е извършено даденото престъпление? Иззетите следи спомагат за доказване както на извършеното престъпление, така и на неговия извършител, като по този начин допринасят за произнасянето на обективна и справедлива присъда на съда.

Най-интересна за доброволците бе практическата част от беседата, по време на която те се запознаха с необходимото оборудване и принадлежностите, които използва полицаят експерт-криминалист при изследване на местопроизшествието. Беше им демонстрирано изземане на дактилоскопни следи и изготвяне на гипсова отливка на следа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *