Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Радев възложи на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев да състави правителство

Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев да състави правителство. По думите му Главчев единствен е приел да се загърби с тази задача.

Партиите, които не успяха да осигурят стабилно управление, успяха да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в тясна рамка. Направиха го чисто механично. За да се нагърбиш с управлението на страната и то в криза не е достатъчно да си част от администрацията да смениш офиса си с този на министър-председател, а да имаш психологическата нагласа и готовност да се заемеш с тази трудна задача. Страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза. Димитър Главчев единствено прие да се нагърби с високата мисия. До 7 дни смятам, че този мандат трябва да бъде изпълнен. Очаквам ви най-късно в събота – 6 април, да определите състав на Министерски съвет, тогава ще поканя и на консултации политическите партии„, подчерта Радев.

Президентът отбеляза, че очаква от Димитър Главчев кабинет, който да е максимално политически неутрален, който да работи в интерес на българските граждани и България.

Според Димитър Главчев алтернативата е била да се хвърли държавата в конституционна криза с неясни последици.

С отговорност подхождам към разписаното в Конституцията и ще го изпълня. Заявявам, че ще представя състав на правителство равноотдалечен от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени експерти. Ще направя така, че да не се срамувате при подписване на указа за правителство. Наясно съм, че функцията на служебното правителство е организиране на честни избори, но основната функция на управлението е да подобрява живота на гражданите, ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. Ще представя кандидатите и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно„, заяви Димитър Главчев.

Източник и снимка: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *