Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В ОУ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе училищен Олимпийски спортен празник за втора поредна година

За втора поредна година в ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Ботевград се организира спортно събитие от такъв мащаб. Идеята е вдъхновена от основните олимпийски принципи за спортсменство, честна игра, уважение, запазване на свободния дух и достойно поведение. Празникът се проведе в партньорство с РУО – София област и НСА „Васил Левски“ София в спортна зала „Георги Христов“ в гр. Ботевград.

Гости бяха г-жа Росица Иванова – Началник на РУО София област, г-жа Ани Спасова – старши експерт по физическо възпитание и спорт в РУО София област, проф. д-р Лозан Митев – вицепрезидент на Европейската асоциация на Националните олимпийски академии, преподаватели и екип от студенти от НСА, учители по ФВС от областта. Присъстваха много родители, учители и ученици на училището.

Празникът беше открит от директора на Основно училище „Н. Й. Вапцаров“ г-жа Петя Кочкова, която поздрави гостите и участниците и пожела всички да се състезават с достойнство и с уважение към противника, да спазват правилата на честната игра и по-добрите нека победят.

Думата за приветствие беше дадена на г-жа Росица Иванова, която изрази своята радост от това масово спортно събитие, организирано отново от най-голямото основно училище в областта. Тя пожела успех на отборите и поздрави учителите и родителите.

Своя възторг и уважение към прекрасно организирания олимпийски празник изрази проф. д-р Лозан Митев. Той поздрави екипа на училището и ръководството за смелостта да бъде проведено такова мащабно и стойностно спортно състезание, което носи най-важните послания на Олимпийското движение. Голяма изненада за всички беше връчената от него награда от президента на Българския Олимпийски комитет Стефка Костадинова на училището за принос в спорта. Специална награда получи директорът на училището г-жа Петя Кочкова за особени заслуги в разпространението на хуманните ценности на Олимпизма. Книгата „България – олимпийското движение 1896 – 2023 г.“ – личен подарък от професора за екипа учители и ученици, ще обогати училищната библиотека.

Олимпийският факел беше внесен в залата от две изявени на национално ниво в спорта ученички на училището – Мадлен Дойчева – републиканска шампионка по акробатика и Милена Павлова – републиканска шампионка по лека атлетика, която произнесе олимпийската клетва от името на всички спортисти и участници в отборите. Олимпийският огън премина от ръка на ръка през всички отбори, потвърждавайки клетвата. В духа на олимпизма преди старта бяха пуснати бели гълъби, символ на мира.

Състезанието стартира с игрите за първи клас. Шест паралелки се бориха за победата. Неоспорим победител стана отборът на първи А клас. Танцът и песента „Слънцето е в нас“, които повдигнаха емоциите още повече, бяха поздрав за всички в залата. Веднага след това започнаха игрите за втори клас – победител от петте паралелки беше втори А клас. Мажоретният състав поднесе своя невероятен танц на публиката, която аплодираше през цялото време. Оспорвана беше надпреварата при трети клас. Победители в двете игри станаха различни паралелки и се наложи да играят двамата капитани, които с точна стрелба към баскетболния кош определиха, че първото място е за трети А клас. Акробатично трио демонстрира перфектното си съчетание пред публиката и гостите. Последни стартираха игрите за петте паралелки на четвърти клас. Победителят също беше излъчен след трета решаваща игра. Отборът на четвърти А клас спечели състезанието. Танцовите фолклорни състави при училището представиха пред всички своя танц и ни заразиха с духа на нашите ритми.

Последва официално награждаване на победителите от официалните гости и директора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *