Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Людмила Филипова в Ботевград за „Алея на книгата“

Писателката Людмила Филипова ще се срещне с ботевградските читатели по време на „Алея на книгата“. Тя е автор на 16 произведения, сред които „Войната на верите“, „Божият ген“, „Войната на буквите“, която бе екранизирана по БНТ в началото на 2023 година.

В свое интервю тя споделя: „Ще пази езика онзи, който дълбоко е осъзнал безценността на нашата азбука и език. Аз се опитах да сторя това с книгата си „Войната на буквите“. Исках читателят да усети силата на българския език, азбука, както и да оцени животите, дадени за тяхното съществуване. Това, че съществуваме все още като българи, е защото нашите предци са защитавали езика ни.“

Людмила Филипова не е просто писател, а явление в съвременната българска литература. Тя отдавна е доказала, че книгите ѝ заслужават да покорят литературната сцена в световен мащаб, защото сюжетите им не отстъпват на световните бестселъри.

Писателката е родена на 10 април 1977г (Великден). Завършила е с отличие магистратура по астрономия към Физическия факултет на СУ (2019г). Участник е в три Български антарктически експедиции. Член е на Българския антарктически институт и на международната асоциация APECS. Координатор е за България на проекта Lunar Mission One – международна програма за Мисия до Луната след програмата Аполо на NASA. Тя е автор на бестселърите „Анатомия на илюзиите” (2006), „Червено злато” (2007), „Стъклени съдби” (2008), „Мастиленият лабиринт” (2009), „Антихтонът на Данте” (2010), „Аномалия” (2011), „Печатна Грешка” (2012), „Където се раждат ангелите” (2013), „Войната на буквите” (2014), „Пътуване до Края на света” (2015), „Смисълът“ (2017), „Контактът“ (2020), „Където се ражда слънцето“ (2021), „Печатна грешка“ (2021), „Божият ген“ (2022) и „Войната на верите“ (2023).

През 2009 г. завършва програма по творческо писане в Оксфорд. National Geographic засне и излъчи през 2012 г. документален филм с участието на Людмила Филипова по романа й „Мастиленият Лабиринт”.

Още с първата си публикувана книга Людмила успява да се наложи като един от най-търсените и продавани автори в България, като със всяка следваща успехът й расте.

Работила е и като журналист във водещи медии в България като националната телевизия bTV, ТВ Триада, ТВ 7 ДНИ, вестник „24 Часа” и списание BusinessWeek.                        

Била е ко-водещ на предаването „Високи токчета“ и участник в ТВ шоуто „Звездите сигурно са полудели“ към bTV.

Людмила Филипова е участвала и като актриса в няколко филма, най-популярните сред които са: КУЧЕ В ЧЕКМЕДЖЕ, 1982: р. Димитър Петров ; ДЕНЯТ НЕ СИ ЛИЧИ ПО ЗАРАНТА 1984: р. Неделчо Чернев; ТЪРСИ СЕ СЪПРУГ ЗА МАМА, 1985: р. Мариана Евстатиева-Биолчева; „Пътят на човешката цивилизация “ – СЛЕДИ В ПЯСЪКА, р. Стилиян Иванов; 

Людмила Филипова ще се срещне с ботевградските читатели на 11 май, събота, от 16:30 часа на „Алея на книгата“ в Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *