Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Промяна в организацията на движение през тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ ще улесни пътуването в почивните дни за Великден и Гергьовден

При 34-ти км в посока София движението се извършва в две ленти поради компрометиране на настилката на мостово съоръжение

Движението при 34-ти км в посока София на АМ „Хемус“ се извършва в две ленти лента поради компрометиране на настилката на мостово съоръжение. До отстраняване на повредата ще бъде ограничено преминаването в дясната активна лента. Веднага са предприети мерки за възстановяване на настилката и конструкцията на съоръжението, което не е основно ремонтирано от построяването му преди около 40 години. Между 3 и 5 май ще бъдат извършени аварийни дейности. Целта е движението без ограничения да се възстанови в максимално кратък срок, за да не се затруднява пътуването на гражданите в края на почивните дни.

Във връзка с предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден Агенция „Пътна инфраструктура“ напомня, че има промяна в организацията на движение през тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“, за да се улесни пътуването при очаквания интензивен трафик. В момента през тръбите за София на двата тунела преминава двупосочно целият трафик, поради започналия през ноември миналата година основен ремонт на тръбите за Варна.

За осигуряване на нормална проходимост, ограничаване на предпоставките за затруднения в пътуването и задръствания в пиковите часове, когато много хора тръгват на път, ще бъде спряно движението на моторните превозни средства над 12 тона по участъка от АМ „Хемус“ в посока Варна на територията на област София.

  • За пътуващите тежкотоварни автомобили към Варна ограничението ще е на 2 май (четвъртък) и на 6 май (понеделник) от 16 до 21 часа, както и на 3 май (петък) и на 7 май (вторник), от 10 до 15 часа. Тежкотоварното движение от АМ „Хемус“ ще се отклонява по път I-1 София – Ботевград при магазин „Джъмбо“ до п. в. „Яна“ и ще изчаква на място.
  • За пътуващите тежкотоварни автомобили към София ограничението ще е на 2 май (четвъртък) и 6 май (понеделник) от 16 до 21 часа, както и на 3 май (петък) и 7 май (вторник) от 10 до 15 часа. Тежкотоварното движение ще се пренасочва по обходен маршрут – от 47-ми км на АМ „Хемус“, при пътен възел „Ботевград“, шофьорите ще се насочват по път II-17, по път I-1 София – Ботевград и при 30-ти км на автомагистралата при п. в. „Витинска река“ ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“.

За улеснение на пътуването и за повишаване безопасността на движение на леките автомобили в тунел „Топли дол“ на 2 и 3 май ще се обособят две ленти в посока Варна и една лента за София.

В тунел „Правешки ханове“ на 2 и 3 май ще има две ленти за Варна и ще се ограничи движението за София, като трафикът за столицата изцяло ще се пренасочи от АМ „Хемус“ при п. в. „Осиковска Лакавица“ по път I-3 Ябланица – Ботевград и при пътен възел „Правец“ да се връща на АМ „Хемус“.

На 6 и 7 май, когато трафикът към столицата ще е по-интензивен, в тунел „Топли дол“ ще се обособят две ленти в посока София и една лента за Варна. На 6 и 7 май в тунел „Правешки ханове“ ще има две ленти в посока София и ще се ограничи движението за Варна, като целият трафик за Варна ще се пренасочи от АМ „Хемус“ при пътен възел „Правец“ по път I-3 Ябланица – Ботевград и при п. в. „Осиковска Лакавица“ да се връща на АМ „Хемус“.

При необходимост, в зависимост от интензивността на движение по преценка на органите на ОД на МВР София/ СДВР могат да бъдат налагани и други ограничения, осигуряващи безпроблемно преминаване през участъка на АМ „Хемус“.

Превозните средства над 12 тона, пътуващи от ГКПП „Капитан Андреево“ към Видин, за да избегнат промените в организацията за движение по АМ „Хемус“ за почивните дни, може да използват алтернативен маршрут – по АМ „Марица“ – път I-5 – път I-6 – път II -55 /Прохода на Републиката/ – път I-5 – път I-3 – път II-13 и път I-1.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *