Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Балкан отново превзе Бургас след инфарктен край

Снимка: НБЛ

Балкан срази Черноморец на старта на полуфиналната серия между двата тима в Sesame НБЛ. В изключително оспорван и драматичен мач в Бургас действащият шампион надви лидера в редовния сезон с 84:79 и взе домакинското предимство в серията. Победата бе втора поредна за „зелените“ в зала „Бойчо Брънзов“ след тази в края на редовния сезон, като Балкан остава единственият тим, победил състава на Васил Евтимов на негов терен.

В игра за домакините се завърнаха Христо Захариев и Ладериън Грифин, макар и не в оптимално състояние, а заради леки травми не играха Евгени Хаджирусев и Шон Смит. На трибуните в залата бе и Александър Везенков, който неизменно присъства на мачовете на Балкан от началото на плейофите.

Вторият двубой от серията е в петък, отново в Бургас. Играе се във формат три от пет.

Срещата започна с висока успеваемост и от двете страни, но и с немалко грешки, а силно за домакините стартира Андрей Иванов, вкарал първите 10 точки за тима си. Балкан обаче демонстрира по-точен мерник от далечно разстояние и след пет тройки в първата част поведе с 25:22. Резултатността спадна през втория период. Гостите за кратко успяха да поведат и със 7, но на почивката авансът им бе минимален – 39:38.

Двата отбора продължиха да поддържат много близка дистанция и след паузата, а след поредица от размени на водачеството, всичко остана за последната четвърт, която започна при 61:59 в полза на баскетболистите на Васил Христов.

Зарядът на мача се вдигна още на старта на заключителната част, а грешки на Черноморец, в комбинация с две технически нарушения на Захариев и Макконико, усложниха задачата на тима. Балкан се възползва и след добри колективни изяви в нападение по-малко от пет минути преди края разликата за първи път стана двуцифрена. Авансът на гостите скочи до 13, но те започнаха да правят куп пропуски, включително при наказателните удари. В същото време Макконико продължаваше да държи Черноморец в мача и 30 секунди преди края именно той намали за 79:83. Минчев бе фаулиран в следващата атака, а нови неточности от линията дадоха златен шанс на домакините. Последва обаче неуспешна далечна стрелба на Онудиуе, след което Диксън увеличи на 5 и пропуск на Макконико окончателно сложи точка на спора.

Заради пет нарушения срещата не доиграха Сюприйм Хана и Тони Троша, а в края Ладериън Грифин получи отново травма.

Майки Диксън отбеляза 15 точки за победителите. Димитър Димитров има 14, по 11 добавиха Сюприйм Хана, Йордан Минчев (10 борби) и Мартин Сотиров.

За съперника над всички бе Травис Макконико с 31 точки. Андрей Иванов записа 18 точки и 11 борби, а Христо Захариев добави 10 точки.

Източник: BGBasket.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *