Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

АПИ с проект за основен ремонт на близо 23 км от път I-1 София – Ботевград по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027

Експерти, граждани и представители на местната власт обсъдиха концепцията за интегрирани териториални инвестиции „Подобряване на транспортната инфраструктура целящо повишаване на пътната безопасност и гарантиране на устойчива мобилност на територията на Югозападен район на планиране“. Срещата, която се проведе в София, беше организирана от Областния информационен център – София и е във връзка с текуща процедура за кандидатстване по Приоритет 2 на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

Агенция „Пътна инфраструктура“ участва в концепцията с два проекта, които бяха представени от Николина Чапанова – директор на дирекция „Изпълнение на проекти по ОП Региони в растеж 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в АПИ. Първият проект е за основен ремонт на близо 23 км от път I-1 София – Ботевград, в участъка от 214-ти км, в района на с. Чурек, до пътен възел „Яна“ при 237-ми км. Вторият проект включва аварийното укрепване на анкерната стена при 210-и км от първокласния път, в района на тунел „Витиня“.

Ремонтът на участъка от път I-1 София – Ботевград е с важна социална значимост, тъй като по него се движат автобусни линии №118 и №90 на ,,Столичен автотранспорт”. Те са единственият обществен превоз на жителите в селата Яна и Желява. Поради това проектът може да бъде разглеждан в перспектива и като част от концепцията за екологичен електрически транспорт. Успешното му изпълнение ще подобри пътната инфраструктура, ще осигури безопасност и комфорт за пътуващите и ще стимулира икономическия растеж и качеството на живот на територията на Софийска област.

Получаването на широка обществена подкрепа е едно от задължителните условия концепцията да бъде одобрена за финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *