Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

За първи път в Ботевград стартира инициативата „Алея на книгата“

На 10 май 2024 г. на площад „Освобождение“, пред сградата на Община Ботевград, бе открито първото издание на „Алея на книгата“ в Ботевград. Книжното изложение е дело на Асоциация „Българска книга“ в лицето на Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциацията, която присъстваше на откриването. „Алея на книгата“ ще се проведе пространството между Часовниковата кула, НЧ „Христо Ботев 1884“ и Община Ботевград и ще продължи до 12 май вкл.

Пътуващото книжно изложение „Алея на книгата“ се провежда на открито в Пловдив, Варна и София. Традиционно събитието заема място на главната пешеходна улица във всеки град и е с продължителност между 7 и 10 дена. Целта на „Алея на книгата“ е да изпълни мисията на Асоциация „Българска книга“, като приближи книгите до хората, даде равен достъп на читатели от различни краища на страната до най-новите премиерни заглавия и създаде възможности за литературни срещи и разговори извън столицата. През годините „Алея на книгата“ е била организирана и в по-малки населени места, като Банкя и Габрово.

Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов откри „Алея на книгата“, който изказа удоволствието си от домакинството на Ботевград на това събитие и надеждата си за в бъдеще това да се превърне в традиция.

Общинският съветник Филип Зуберски, който е организатор за местното провеждане на изложението, благодари на всички, спомогнали в организацията и за провеждането на „Алея на книгата“.

Както вече информирахме, в инициативата ще се включат 19 издателства, сред които са „Сиела“, „Фют“, „Вакон“, „Персей“ и др. В съпътстващата програма ботевградската публика ще има възможност да се срещне с гост-авторите: Людмила Филипова (11 май, 16:30 ч.) и Васил Попов (12 май 17:00 ч.), както и с детските автори Катя Антонова (11 май, 12:00 ч.) и  Мая Бочева – Уики (12 май 10:30 ч.). 

По повод първото издание на книжното изложение „Алея на книгата“ в Ботевград нашият екип потърси общинският съветник и председател на постоянната комисия по образование и наука, култура и духовни дейности към Общински съвет – Ботевград Филип Зуберски за кратко интервю:

– Здравейте, г-н Зуберски! Какво Ви провокира да инициирате „Алея на книгата“ и в Ботевград?

– Провокираха ме много неща. Едно от тях е това, че бях избран да бъда част от Общински съвет – Ботевград. Хората, които сме там, трябва да помагаме с каквото можем. В крайна сметка имаме изключителна отговорна задача, за да може с общата си работа, опит и идеи Община Ботевград да се развива. Второто нещо е, че нямаме книжарница в града. Да, има такива, в които се продават канцеларски материали, ученически пособия и играчки. Няма такава обаче, в която да се продават само и единствено книги. Малко е несериозно за град като Ботевград най-голямото разнообразие от книги да е в един от популярните вериги магазини за храна. Да, днес всеки може да си поръча книги по интернет, но тези, които четат, знаят много добре плюса на добре заредена книжарница в собствения ти град.

– Какво послание трябва да донесе тази инициатива?

– Посланието е, че без книги не можем. Ние сме народ, който има богата култура, история и качества, които много други не притежават. Но не може само да се скролва безмислено в социалните мрежи, трябва и да се чете. Не случайно е казано, че народ без култура е народ без бъдеще. Същото е и с образованието.

– Трябва ли според вас да се организират повече такива събития?

– В Община Ботевград се правят много и то хубави неща. Това лесно може да се провери и с бърза справка с културния календар. Същото важи с пълна сила за читалищата и библиотеките не само в Ботевград, но и в селата. А за „Алея на книгата“ в Ботевград съм сигурен, че това е само началото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *