Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Етрополе има висок стандарт на живот благодарение на минната индустрия

„Не е лесно да си кмет в днешно време, но Етрополе е една от малките общини, която получава допълнителни приходи към бюджета си от концесионни такси и това помага за възможността да се подобрява градската среда и по този начин гражданите да имат един висок стандарт на живот. Извън това по Благотворителна програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН, се финансираха редица проекти в сферите на образованието, здравеопазването, спорта и културния живот, с което приносът на минната индустрия върху обещството става още по-голям“, заяви кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров по време на участието си в Шестото издание на Европейския минен форум. Той допълни още, че е много важно за една община да има подкрепата и разбирането от бизнеса и всичко е само в интерес на гражданите.

Инж. Владимир Александров показа как фирмите от минния бранш спомагат за развитието на регионите, в които се намират и как, чрез директния принос в общинските бюджети тези общини успяват да покрият значителна част от местните си дейности със собствените си приходи.

Благодарение на Елаците-Мед община Етрополе също е сред общините с високи стойности собствени приходи на глава на населението. Кметът на Община Етрополе участва в дискусионния панел „Устойчиво развитие – значение и принос на минната индустрия за икономиката и регионите“ по време на международния форум заедно с Лъчезар Богданов, главен икономист в Инститата за пазарна икономика, инж. Николай Пелтеков, изпълнителен директор нана „Асарел-Медет“ АД, Ирена Цакова, генерален мениджър на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, Доминик Хамерс,  изпълнителен директор на „Геотехмин“ ООД и проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на МГУ „Св. Иван Рилски“.

Европейският Минен Бизнес Форум 2024 събра представители на минния сектор от различни континенти, които се обединиха около позицията, че енергийният преход ЕС е невъзможен без металите, които са нужни за зеления преход, елекромобилите, производството на фотоволтаици и модерната инфраструктура. За първи път в България водещи световни експерти, министри и представители на бизнеса обсъдиха стратегиите за развитие на минния сектор на базата на Законодателния акт за суровините от критично значение  на Европейския съюз. 

В момента ЕС добива едва 3% от необходимите на Съюза суровини от критично значение. Целта до 2030 г. е делът на местните суровини да нарасне на 10%, обяви изпълнителният директор на Шведската минна камара и член на ръководството на Евромин Мария Сунер.

„Правителствата и държавните институции трябва да осигурят предвидима инвестиционна среда, необходимата политическа и законодателна сигурност за компаниите, за да имат те увереността да инвестират и развиват минни проекти, нужни за зеления преход. Очакваме нашите новоизбрани представители в националния и в Европейския парламент приоритетно да проявят разбиране към важността на тези процеси и предприемат действия в посока на това да се постигне конкурентоспособна и устойчива индустрия в ЕС. България е част от този процес“, обобщи председателят на БМГК инж. Драгомир Драганов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *