Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Изборите: ГЕРБ води, ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“ си оспорват второто място

ГЕРБ печели изборите за национален и европейски парламент с двойно по-голям резултат от следващите в класирането, докато бившите им партньори от сглобката „Продължаваме промяната – Демократична България“ се сринаха до около 14% и си оспорват второто място с ДПС и „Възраждане“. Според първоначалните резултати от екзитпол в Народното събрание влизат още БСП и „Има такъв народ“. Под чертата, но с 3.5% е конкуриращата се с „Възраждане“ партия „Величие“, която до последно продължава да качва гласове. Засега тя изглежда единствена от по-новите политически формации с шанс да влязат в 50-ото Народно събрание.

Резултатите от екзитпол не отчитат гласовете от чужбина, като ДПС се очаква да получи силна подкрепа от Турция, по-сериозен прилив на гласове от Европа се очаква да дойдат за ПП-ДБ, но и за „Възраждане“.

Ето защо за момента единственото сигурно нещо е първото място на ГЕРБ, но разпределението на местата в парламента ще зависи от гласовете за останалите пет партии, както и дали там ще пробие седми участник.

Избирателната активност е изключително ниска. Според „Галъп“ към 19:00 часа тя е 29 на сто. Според експерти това показва бойкот на избирателите. 

Източник: https://www.mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *