Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Гавалюгов: В община Ботевград положението не е толкова драматично спрямо други населени места

В никакъв случай в община Ботевград ситуацията не може да бъде охарактеризирана като драматична или изключително тежка.„. Това каза кметът на Община Ботевград – Иван Гавалюгов по повод вчерашната градушка на територията на общината на петъчния брифинг с местните медии.

„За щастие бих могъл да кажа, макар че, разбира се, има поражения по инфраструктура, по домашно имущество и т.н., щетите не са толкова големи колкото първоначално си мислехме при вида на големите ледени парчета, които падаха от небето. Нетипична градушка като интензитет, вид и като форма, много снимки гледах впоследствие пък и на живо имах възможност да се запозная, нетипична форма на ледените топки, защото в някои ситуации наистина изглежда като топчета или като малък детски юмрук. Но щетите не са толкова големи – паднали дървета, прекъснато електрозахранване, което към настоящия момент е възстановено на 99%, по моя информация.“, спомена кметът Гавалюгов.

От Община Ботевград са предприели мерки, които текат и в настоящия момент, веднага след приключването на градушката за създаване на организация по почистването на всички клони, изрязването и извозването на дървета, почистват се листа, които възпрепятстват оттичането на водата. Кметствата също са направили необходимата организация със собствени средства, в която са се включили и доброволци.

Нямаме в никакъв случай бедствено положение, нямаме наводнени територии, само отделни имоти, като водата се е оттекла своевременно!„, категорично заяви градоначалникът.

Г-н Гавалюгов информира, че няма никакви сериозни поражения по общинската инфраструктура, нито по пътни, нито по тротоарни настилки.

Кметът не остави зародилата се ситуация, в която бяха ранени няколко щъркели при отминалата градушка. „Най-пострадали от вчерашната буря са щъркелите, тъй като получихме няколко сигнала за щъркели в лошо състояние. Оказана им е, на някои от тях, помощ от ветеринари. Нашият председател на Общинския съвет е ветеринар – д-р Черняшки – той лично се погрижи за няколко от тях. Служителите на Приюта за временно настаняване също поеха нещата. В последствие вече са се свързали с организации, които полагат специфични грижи за птиците, за по-нататъчно процедиране. Полагат се грижи и за малки щъркелчета там, където са останали без закрилата на пострадалия си родител.“, завърши кметът на Община Ботевград.

По последна информация, от РИОСВ – София са транспортирали тукашните пострадали щъркели за лечение в Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ – гр. Стара Загора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *