Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Доброволецът Петър Петров спасява щъркели в Ботевград, Скравена и Трудовец (ВИДЕО)

След като на 14 юни Петър Петров от Ботевград обходи гнездата в с. Скравена и оказа първа помощ на 11 щъркела, в следващите дни той не спря с благородната си кауза и се притече на помощ на други щъркели. В спасителната акция на 14 юни участват кметът на Скравена, Гергана Минкова, екологът на общината, Ева Нишева и от ОП БКС с вишка. След като няколко щъркелчета са свалени, те се транспортират до общинския приют, а  от там РИОСВ по-късно ги взимат за транспортиране до Спасителен център. Да припомним, че на 13 юни към 16.20 ч в района на Ботевград и околните села падна опустошителна градушка, която освен на птиците, нанесе много материални щети на хората.

На 17 юни сутринта жители на с. Скравена намират паднало щъркелче  и се обръщат за помощ към Петър. Птичето било със запушени ноздри с кал и мърсотии, поради което му било почти невъзможно да диша. Петър Петров, който отглежда гълъби, отдавна е запознат с грижите за пернатите. Веднага се заема да почисти ноздрите и човката на щъркелчето, след което му поставя болкоуспокояваща инжекция, тъй като има натъртвания на крилете. Храни го със 150 гр месо и след това му дава вода. Няколко часа наблюдава птицата, която видимо се подобрява. Жителите на селото я връщат обратно в гнездото в Скравена. Същият ден е получил обаждане и от кмета на с. Трудовец, Еленко Иванов, за съдействие. Петров обхожда 4-5 гнезда и в село Трудовец. И тук, както в с. Скравена, открива мъртви птици – повечето малки щъркелчета. Днес, 18 юни, отново с вишка н БКС качва на гнездото му поредното спасено бебе щъркелче.

Защо прави всичко това?! Петър признава, че обича щъркелите. За него били символ на плодородието, а и заради поверието, че носят късмет и видиш ли щъркел – ще ти се сбъдне желание. Няма да спре до тук. Ще продължи да помага на тези птици, защото както казва самият той  – природата ги е създала и пак тя ще отнеме живота им, но след като изпълнят мисията си да покажат на човека, че никой не може да се бори с природата.

Петър се грижи за щъркелите, като за свои деца. Излекувал е екземпляр на 2 г, който вече е на свобода. В момента отглежда бебета, които са прогледнали, след като били със затворени очи. Чака ги да пораснат, за да ги освободи към 15 август. Всичко прави на добра воля. Грижите за един щъркел на ден му възлизат на 40-50 лв, основно за храна. Парите са лични спестявания. Когато види една птица вече здрава и годна да полети, се чувства като възнаграден за усилията, които е положил и желанието да направи добро.

„За мен е важно тези птици, които са ранени на територията на Ботевград, да бъдат излекувани и освободени в нашия район, за да могат да продължат да гнездят тук, а не да бъдат транспортирани от точка А до точка Б и точка Б да бъде на 400 500 км от Ботевград. Това е много лошо за птиците, понеже са излюпени в нашите територии“, смята Петър Петров.

1 коментар на “Доброволецът Петър Петров спасява щъркели в Ботевград, Скравена и Трудовец (ВИДЕО)

  1. Браво за този човек и подобни на него хора! Нека Вселената, Господ БОГ да връща добро на такива добри, грижовни хора!!! Добре е да има повече такива хора, които обичат природата и животните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *