Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Природолюбители от ППМГ дискутираха екологични проблеми

На 17 юни в кабинета по природни науки в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Ботевград учениците, 9-ти и 10-ти клас, от клуб „Приятели на природата“ от занимания по интереси с ръководител Христо Петков – преподавател по природни науки – обсъждаха проблеми от екологичен характер по екипи и демонстрираха изследване на водата и почвата.

Гости на събитието бяха родители, учители и директорът на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ Даниела Колева.

Златаровци влязоха в роли на участници с опит в сферата си и водещи на телевизионни рубрики. Служейки си с факти, те дискутираха проблеми, свързани с екологичния начин на живот, като разказаха и за възможни решения. Значение на органичните почви, био храните и здравословното хранене, плюсове и минуси на електрическите автомобили, опазването на редки и защитени животински и растителни видове и замърсяването на въздуха бяха сред темите на разговор.

В клуба по интереси учениците са имали за задача да вземат проба за изследване на водата от различен водоизточник. След извършване на необходимите анализи младите природолюбители са констатирали наличие на бактерия в една от чешмите за питейна вода в градската част. Действията по изследването на водата и почвата са: събиране на образци (проби), физикохимичен анализ, биологичен анализ, тестове за замърсяване и токсични вещества и оценка на резултатите и поставените заключения.

Присъстващите видяха и демонстрация на изследването на водата и почвата под микроскоп. По този начин учениците показаха констатираната бактерия във водата почва, третирана с химикал, които са в резултат на техните изследвания в рамките на задачите от клуба „Приятели на природата“.

Накрая на практиката директорът на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Ботевград Даниела Колева поздрави учениците. „Поздравления за сформирания клуб и за темите, по които работите. Настина са актуални теми и смятам, че това е от полза на учениците и е хубаво да го предадете това на вашите родители. Едно е теоретичната част, която ви обогатява и ви учи на нещо в живота, но за мен е по-важно самия начин на представяне.„, каза г-жа Колева. Тя добави, че този подход на представяне подготвя младите, развивайки комуникативност и работа в непозната ситуация.

Училищният психолог Даниела Василева също сподели своето положително впечатление за ученическото представяне. Тя им пожела да продължат с това начинание в клуба и занапред.

Похвали се чуха и от страна на родителите, които присъстваха на дискусиите и демонстрацията.

1 коментар на “Природолюбители от ППМГ дискутираха екологични проблеми

  1. Ами напишете в коя чешма е замърсена водата с бактерия? Дали е сигнализирано на ХЕИ, Ботевград? Да не е чешмата срещу Сариевския блок, където често се намират счупени наконечниците. А преди няколко дни отидох да наливам там и видях, че единият наконечник пак е повреден, водата тече нагоре и надолу на тънки струи, разнопосочно. Най-много ме учуди какво направи една баба, докато момиченце ползваше чешмата. Отиде и сложи тежък камък върху тръбата и наконечника, уж да не тече по-добре. Така, хем може да се повреди чешмата повече, да се замърси водата и да падне големият камък да нарани някого, нещо. Направих забележка, а бабата ме полгедна лошо и не пожела да се коригира. МОМИЧЕНЦЕТО БЕШЕ ПО-УМНО И ИЗКАЗА ВЪЗМУЩЕНИЕТО СИ. НО БАБАТА – ТЕМЕРУТ ИНАТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *