Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Проектът „По-добрата комуникация в училище“ на ПГТМ „Хр.Ботев“ получи реализация

ПГТМ “ Христо Ботев“ разработи два проекта за учители и ученици, преди началото на новата учебна година. Първият проект, с наименование „По-добрата комуникация в училище“, започна своята реализация. След като получи одобрение и финансиране, екип от учители посети партньорската организация по проекта „braga mob“ в Португалия. Главен лектор в семинара бе преподавател на едно от най-елитните училища в Португалия. Това е държавата, в която успешно работи Департамент, подготвящ лектори в системата на образованието.

Преподавателите от професионалната гимназия в Ботевград получиха сертификати, след преминато петдневно обучение. Целта на проекта е квалификация на учители по програмата „Еразъм +“. Получен бе обмен от положителните практики на училищната методика на преподаване в Португалия.

Автори на проекта „По-добрата комуникация в училище“ са тримата преподаватели по английски език в учебното заведение – Наталия Христова, Пролетка Стоянова и Галя Димитрова. Освен тях в него се включиха и учителите Галя Тодорова (учител по математика), Таня Ценова (учител по икономика), Иван Иванов (учител по география).

„Това е един екип от по-активни учители, прилагащи иновативни практики в своята работа. Те се включиха в разработването и реализацията на проекта, тъй като изготвянето на документацията и по-голямата част от комуникацията се осъществява на английски език. Аз избрах този екип от учители, които в продължение на един месец, участваха в разработването и на двата проекта“, заяви директорът, Иван Николов. По думите му Европейската комисия е подготвила пакет от инструменти, въз основа на които отделните държави да могат да си взаимодействат и извършват обмяна на опит по отношение на положителните практики в образователната система, като запазват своята автономност.

„Има основни принципи, документи и правила, които се отнасят и за дигитализацията, така също и за иновациите, по които ще се развиват образователните системи. Една от тях е методът „Класна стая на 21-ви век“, добави Николов. Той сподели, че това е най-актуалният метод в образователната система в Португалия, в момента. Това са класни стаи разделени на сектори, където ученици от различни специалности провеждат занятия.

По време на семинара бе засегнат и въпросът с отсъствията на ученици, който проблем съществува и в останалите европейски държави.

1 коментар на “Проектът „По-добрата комуникация в училище“ на ПГТМ „Хр.Ботев“ получи реализация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *