Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Сдружение „Трудолюбци“: Защото ни е грижа за природата !


Приятели и съмишленици, вие, които подкрепяте добрите идеи!
С вашите средства или доброволен труд спомогнахте да се реализира една добра кауза, която нарекохме „Грижа ни е за природата”, като се включихме в националната кампания „България дарява“. Край нашето село Трудовец се намира прекрасно природно кътче- местността Поп Нако. С него свързваме много приятни преживявания и спомени. От там извира и водата, която пием. До скоро то бе занемарено, осеяно с отпадъци, израснали треви, къпини и храсти. Целта на каузата „Грижа ни е за природата” е да провокираме ангажираност на местната общност към проблема за опазване на природното богатство на родния край. Днес района около чешмата на Поп Нако има друга визия…чисто, окосено, обособен кът за отдих, кошове за отпадъци.
Как се случи това? Това се постигна с вашите пари или доброволен труд.
Организирахме благотворителна инициатива на мястото, забавлявайки се в игри, състезания и томбола. За осигуряването на награди за томболата, награди за победителите в игрите и за почерпка на присъстващите се отзоваха десетки жители и приятели. Доброволци се ангажираха с дейностите- инструктор стрелба с лък, който предостави и безвъзмездно и необходимите съоръжения. Аниматор забавлява най-малките, а водещи на събитието бяха партньорите ни от Младежко сдружение за община Правец. Поставихме и временни съдове за разделно събиране на отпадъците, като призовавахме гостите да изхвърлят разделно. Проведохме различни игри и състезания- стрелба с лък, теглене на въже, „Стрелба с топче“, „Пренеси без да падне“, и най-забавната- томболата. За участие в състезанията и за билетче за томболата, участниците даряваха сума. Дарения се събираха и в предварително подготвена за целта купа. Всички опитаха вкусната боб чорба, приготвена на място.
В благотворителната инициатива се включиха около 120 дарители , а 17 дариха през електронната платформа „България Дарява“.
От инициативата събрахме 1360 лв. Към тях прибавихме и даренията, получени на платформата „България дарява”- 771 лв. и достигнахме обща сума 2131 лв.
Преди да дадем нов живот на това божествено място, положихме доста труд… Почистихме района около чешмата и около поляната с трапезите. Събрахме десетки чували отпадъци, изрязахме къпини,клони, храсти, треви. Почистихме и мястото, където изградихме тоалетната в близост да трапезите, където се прави събора. Погрижихме се и за поляната, като я окосихме. Върху трапезите бе пораснал мъх, който почистихме и след това лакирахме масите и пейките. Счупените пейки поравихме. Поставихме кошове за отпадъците.
Изградихме кът за отдих до изворната чешма с маси и пейки, поставихме и кош за отпадъците. Нашата инициатива вдъхнови нови дарители, които предоставиха безвъзмездно част от дървения материал- трупите / фирма „Ушко комерс“/. С част от събраните средства закупихме необходимите материали- дъски, греди, скрепежни елементи, лакове и др.пособия. Дарената сума се оказа по-голяма от необходимата и с останалата част закупихме и монтирахме нова чешма на мястото на разрушената на площада до църквата, читалището и спортната площадка. Доброволци монтираха чешмата, закупихме и цветя, които засадихме в новите кашпи. Днес това пространство има нова визия. Чешмата ще се ползва от всички, които спортуват на спортната площадка, посещават читалището, църквата или просто се разхождат по площада.
Периодично ние, доброволците, посещавайки мястото, изхвърляме събраните отпадъци. Всички дейности се реализираха с доброволния труд на много местни жители, които се вдъхновяваха от промяната. При всяка дейност намирахме нови съмишленици. Ако проследите снимките, ще видите как се случи това.
Списъкът с дарители и доброволци е дълъг и е трудно да изредим всички. Впечатляващо е, че всяка една инициатива вдъхновява нови доброволци. Това е един # Добър пример, чрез който показваме , че от нас зависи как живеем. Сдружение „Трудолюбци” изказва благодарност към всички вас, дарили средства или доброволен труд за каузата. За да изглежда днес местността Поп Нако различно: по-чисто, по-подредено, по-приятно масто за отдих сред природата. За да направим света около нас малко по- добър.
Благодарност и към екипа на България дарява за оказаното им съдействие и подкрепа всичко това да се случи.
Междувременно започнахме да поправяме пътя, който води до местността.

1 коментар на “Сдружение „Трудолюбци“: Защото ни е грижа за природата !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *