Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Доброволческа акция в град Правец

На 26-ти септември в конферентната зала на община Правец се проведе информационна работна среща, в която се включиха 33 участника, представители на общинската администрация и медиите. Събитието откри г-жа Албена Петрова, секретар на община Правец.

По време на работната среща се разгледаха възможностите за обновяване на бедните квартали – а именно, подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия. В момента един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация.

Тема на дискусията бе и нуждата от подобряване на правата върху земята. В световен план 75% от хората нямат подходяща документация за земята, на която живеят, и милиони живеят в постоянен страх от изселване. Същевременно те не желаят да напуснат домовете си, в които са живели понякога цял живот. Експертите на Habitat for Humanity са категорични, че с осигурена собственост или право на ползване хората живеят без страх от изселване и инвестират повече в своите семейства, общности и бъдеще.

В допълнение, в следобедните часове на същия ден стартира доброволческа акция за подобряване на градската среда, в която се включиха, както жители на град Правец, така и общински служители. Общо 50 доброволци, сред които ученици и преподаватели от ОУ „Васил Левски“ – гр. Правец, родители, общински служители и граждани, помогнаха за облагородяването на училищните дворове на ОУ „Васил Левски“ и ГПЧЕ „Алеко Константинов“. Дворът към общежитието на гимназията също бе освежен. Доброволците се включиха в пребоядисването на оградата на двете училища, в боядисването на пейките и тръбните парапети на тротоарите около входовете на двете сгради, както и в поставянето на нови пейки и кошчета за отпадъци.

Чрез проведеното мероприятие, Хабитат България цели да покаже, че пътят към устойчивите градове и достойния живот за всеки минава не само през държавни и общински политики, но и през личната ни отговорност и действията ни като граждани и съседи.

В рамките на тригодишната си кампания, Хабитат България ще посети общини в цялата страна. Планираните за 2019 г. общини са: Симитли, Павликени, Лясковец, Горна Оряховица, Ботевград, Самоков, Мездра, Стара Загора, Лом и Правец.

Източник: Хабитат България

2 коментара на “Доброволческа акция в град Правец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *