Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Фестивалът на бъчвата във Врачеш бе открит за трета поредна година

Третото издание на Фестивал на бъчвата бе открито днес в с.Врачеш. По стара традиция денес е и съборът на селото – на Петковден. Днес е и рожден ден на досегашния кмет на Кметсвто Врачеш – инж. Марин Бончовски. Екипът на botevgrad.news го поздравява, като му желае здраве и много успехи! Да уважи празника бе дошъл народният представител Иван Ченчев.

Фестивалът на бъчвата за поредна година се организира от Община Ботевград, Кметство Врачеш и Народно читалище „Събуждане 1895“ – с. Врачеш. С изпълнения на мажоретките и Младежки духов оркестър, с диригент Константин Гайдарски към Народно читалище „Христо Ботев“ – Ботевград бе поставено началото на празника.

Гордостта си от това, че днешният ден се превръща в традиция изрази водещата Пламена Гешовска. По думите й бъчварството е един от най-старите занаяти в село Врачеш. „Днес този занаят се е превърнал в поминък за голяма част от жителите на селото. Пожелаваме на майсторите да предават опита на младите поколения и да прославят селото с майсторлъка си в България и в чужбина“, пожела водещата. Отец Димитър отслужи водосвет за здраве на жителите на селото.

Приветствие към жителите на Врачеш и техните гости отправи Борис Борисов – и.д. Кмет на Община Ботевград. „От три години, в неделния ден на събора, ние празнуваме един по-специален празник, който не може да се състои на никое друго място в България, освен в село Врачеш. И това е Фестивалът на бъчвата. Лично съм виждал как от златните ръце на врачешките майстори-бъчвари се вдъхва нов живот на дървените дъги и от тях те произвеждат прекрасни бурета и бъчви, в които белите и червени вина, ракии, уискита и всякакви други напитки придобиват един чудесен аромат“, заяви зам.кметът Борис Борисов. Той добави, че от следващата година, най-вероятно Фестивалът на бъчвата ще се провежда на друго, по-хубаво място – на централния площад на село Врачеш, който до края на месеца ще бъде завършен.
Извършена бе демонстрация на направа на бурета, в която участие взе лично досегашният кмет и кандидат за кмет – инж. Марин Бончовски, който произвежда бъчви от студентските си години.

Изпълняващият длъжността кмет на Ботевград благодари на Кметство Врачеш, на НЧ „Събуждане“, на самодейните състави от различни населени места за това, че със своите изяви днес ще осигурят добро настроение на присъстващите. Борисов пожела на всички здраве и хубави емоции, а на бъчварите – здрави ръце и як гръб, за да могат още дълги години да запазят тази традиция и да я предават на своите поколения.

В празничната програма днес взеха участие : Младежки и детски танцови състави с ръководител Радослав Цветанов, Народен хор „Мургаш“,с ръководител Веселка Христова, индивидуалните изпълнители – Галя Дачева, Станислава Димитрова и Кристина Боновска, всички те от НЧ „Събуждане 1895“ – с. Врачеш.
В програмата взеха участие още НЧ „Заря 1895“ – гр. Правец , НЧ „Светлина 1900“ – с. Литаково, НЧ „Правда 1905“ – с. Новачене с танцов състав ‚Луди – млади“, НЧ „Просвета 1937“ – с. Марикостиново с женска певческа група „Трендафил“, НЧ „Отец Паисий 1897“ – с. Калугерово с театрално трио, НЧ „Георги Сава Раковски 1934“ – с. Григорево с група за автентичен фолклор, НЧ „Св. Иван Рилски 1922“ – с. Мрамор с младежка фолклорна група „Лазарица“, НЧ „Иван Вазов 1928“ – с. Нови хан с женска фолклорна група, НЧ „Иван Вазов 1919“ – с. Столник с група за модерни танци „Нани денс“ и детски танцов състав „Наслада“, НЧ „Отец Паисий 1919“ – с. Чеканчево с фолклорна група „Чекакнки“, НЧ „Факел 1926“ – с. Зверино с женска фолклорна група „Плетеница“.
В следобедните часове в програмата участва певецът Йордан Марков, Драго чая и др.
„Още по време на турското робството в селото се развивало кацарството – бъчварството. Тук се изработвали най-хубавите каци и качета за зеле и сирене, както и буталки за добиване на масло от мляко“, каза водещата Цонка Гешовска. Тя добави, че през 30-те години на 20 век врачежани започват да изработват каци, качета и бурета с помощта на машини. Първите, които строят бъчварска работилница, са братята Петко, Петър и Георги Денкински. Те биват последвани от Коцо Петровски, Марин Цановски и други. През 1959 в селото е създаден бъчварски цех. Първоначално само с няколко работници цехът бързо се развива и в него препитание намират повече от 250 бъчвари. В цеха е направено и небезизвестното буре от българския филм „Изпит“. След като никой майстор в България не се справя с тежката задача да направи въпросното буре, във Врачеш го изработват без проблем. След 1989 г бъчварският цех е затворен и производството се прехвърля в домовете на бъчварските фамилии, които днес са около 50.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *