Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград ще кандидатства по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2021 – 2027г.

Ботевград е сред 40-те общини, които имат право да кандидатстват в една от Оперативните програми „Регионално развитие“.

„Трябва да се отбележи, че сме в самото начало на проектиране на програмния период на национално ниво. Община Ботевград беше първата, която сигнализира и поиска допълване на общините, които ще влязат в новата Оперативна програма „Регионално развитие“. За разлика от настоящия програмен период в новия такъв ще има ясна демаркация между двете основни инфраструктурни програми – ОПРР и Програма за развитие на селските региони. В настоящия програмен период бяхме бенефициенти и по двете програми, а през новия ще можем да бъдем бенефициенти само по една от тях. Нашето желание бе да кандидатстваме по ОП“Регионално развитие“. Там имаше демаркация по брой население и Община Ботевград и още 8 общини бяха в неблагоприятната част с много малко, тъй като демаркацията беше 20 000 жители по данни на НСИ. Ние и още 7 общини сме 19 хиляди и няколко стотин жители. Поискахме да се разшири обхвата на общините, които ще бъдат допустими за финансиране по тази програма. Още през февруари направихме среща със заместник-министъра на Регионалното развитие и благоустройство г-жа Деница Николова. Тя чу нашите аргументи и направи съответните корекции и в момента броят на жителите на градския център е разширен до над 15 000.“, обясни кметът Иван Гавалюгов.

Приоритетните оси в новата ОП „Регионално развитие“ са две. В едната от тях попадат 10 големи общини, а в другата попадат 40 общини с над 15 000 жители, една от тях е Ботевград.

„Има няколко съществени разлики между новия и стария програмен период. Вече не можем да кандидатстваме самостоятелно като община, а се залага на интегрирания подход – трябва да имаме партньори общини, неправителствени и бизнес организации. Това е добър подход, тъй като се гледа повече на регионалното развитие и на решаване на инфраструктурни проблеми с регионален мащаб, а не самос градски и общински“, разясни градоначалникът.

„Община Ботевград внимателно следи процеса на изготвяне на програмата като проектно предложение. Проектите, с които ще кандидатстваме и съответно ще реализираме, тярбва да бъдат основани на една програма за интегрирано развитие на общината. Срокът за изготвяне е до октомври месец през настоящата 2020г. До голяма степен имаме готовност, тъй като основата на тази програма са сега действащите интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“, каза Иван Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *