Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ремонтът на тунел „Витиня“ струва колкото строежа на нов тунел

Ремонтът на тунел „Витиня“ на магистрала „Хемус“ с дължина 1195 метра ще струва около 72 млн. лв.- почти колкото е цената на нов тунел. Реконструкцията му започна през юни 2016 г. и се очакваа да приключи до края на 2020 година. Това става ясно от съобщение на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Перманентните ремонти на тунелите и виадуктте по магистрала „Хемус“ продължават вече повече от седем години. те предизвикват километрични задръствания. по време на дълги празнични дни шофьорите губят по няколко часа в тях.
Ремонтните дейности се изпълняват от „Автомагистрали“, избрана без търг и поръчка на базата на вратичка в закона. От пътната агенция уверяват в прессъобщение, че държавната компания „рботи изключително мобилизирано“ по ремонта на тунел „Витиня“.

Как два месеца ремонт станаха 4 години
Тунел „Витиня“ е най-дългият пътен тунел у нас – 1195м. В експлоатация е от 1984г.
Възстановителните дейности по тръбата в посока за Варна започнаха на 27 юни 2016г. и приключиха през септември 2017г., т.е. малко повече от година.

При пускането на лявата тръба на 20 септември 2017г. тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройство и настоящ заместник-министър Николай Нанков обеща, че ремонтът на лявата ще продължи само два месеца. причината е, че състоянието на тръбата към София е много по-добро, защото е била ремонтирана в периода 2005 – 2006 г., обясни тогавашният шеф на АПИ Дончо Атанасов.


На 14 феврури 2020 г. От АПИ съобщават, че се „очаква строителните дейности да завършат през втората половина на 2020 г.“

Причината обещаните два месеца да станат повече от четири години е, че при „започването на ремонтните дейности в тръбата са били открити множество пукнатини в облицовката и кухини“, се казва в съобщението на АПИ.


За запълването им, за да се заздрави съоръжението, са използвани над 2500 куб. метра бетон. Ще бъдат използвани и 55 км анкери, за да бъде укрепена тръбата за София. Дължината на един анкер е 12 метра и се вкарва в стените на тръбата за връзка между облицовките и скалния масив, се казва още в съобщението на АПИ.

За да отговаря на европейските изисквания за безопасност на тунелите ще бъдат направени и три напречни връзки – две пешеходни и една пътна, които ще свързват двете тръби на тунела. Те щесе използват в случай на пътен инцидент. по този начин съоръжението изцяло ще отговаря на европейските изисквания, посочват от АПИ.

Освен това ремонтираната тръба ще е с нова облицовка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент, каквито има в тръбата за Варна.

От 22 млн. лв. за лявата тръба, дясната вече струва около 50 млн. лв.
Ремонтът на тръбата в посока Варна продължи малко повече от една година и струваше на държавния бюджет 22 млн. лв.
Сега обаче от АПИ посочват, че индикативната стойност на аварийно-възстановителните работи на тръбата в посока София ще е „около 50 млн. лв.“ Това означава, че до приключването на ремонта може да поскъпне още.

Така общо реконструкцията на тунел „Витиня“ ще струва около 72 млн. лв.

За сравнение строителството на двойно по-дългия тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ струва 185 млн. лв. Той се изгражда с европейски средства.

Няма публична информация как „Автомагистрали“ харчи държавните пари. През последните години държавната компания получи обекти за над 3 млрд. лв. без търг. По-големите от тях са строежа на магистрала „Хемус“ за над 2,7 млрд. лв. и 450 млн. за укрепване на свлачища по пътищата.


Източник: mediapool.bg

3 коментара на “Ремонтът на тунел „Витиня“ струва колкото строежа на нов тунел

  1. Добре,че е само ремонт,а ако трябваше да се прокопава?Кримския мост е построен само за 816 дни и е 18 км.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *