Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Балкан U14 извоюва отново шампионската титла на България!

14-годишните момчета на Балкан защитиха шампионската титла на България! Тимът, воден от Николай Пеев, срази Академик Пловдив на финала със 79-64 , след страхотно второ полувреме, в което направиха пълен обрат. Тaka тимът ни в този набор спечели общо четвърта шампионска титла!

Нашите изоставаха почти през цялото първо полувреме, но след много силна трета част обърнаха нещата в своя полза и отказаха съперника. Така ботевградчани завършват финалите за 14-годишни момчета със 7 поредни успеха и нито една загуба! Те победиха последователно всичките си съперници – Левски, Дунав Русе, ЦСКА, Доростол и Тунджа. След това на полуфинал БУБА Баскетбол и нанесоха първа загуба на отличаващия се със своя ръст тим на Академик Пловдив във финала.

Александър Гавалюгов бе избран за MVP на финала, след като направи фенoменален мач, отбелязвайки 50 точки в него! Втори по резултатност бе Виктор Груев с 13 точки, но всички момчета и техния треньор заслужават поздравления за успеха! 

Това е трета титла за Балкан за сезон 2019/20, след като преди седмица 16-годишните момчета на Балкан спечелите също шампионската титла на България, а по-рано и 19-годишните спечелиха Първа дивизия. 

Балкан започна силно мача и поведе със 7 точки в началото на срещата след две поредни тройки на Гавалюгов. Постепенно пловдивчани започнаха да се доближават и  направиха серия 9-3, за да свалят само на точка при 16-15. Балкан изпусна няколко пъти в ответните атаки и Академик обърна нещата в своя полза, повеждайки с 3. Кош на Нецов със сирената за край на първата част намали пасива ни на 1 точка при 20-21 след 10 минути игра. Академик Пловдив запази аванс през цялата втора част на мача като най-голямата разлика беше 9 точки в нея. Нашите имаха една тройка в първите 5 минути на срещата като трудно успяваха да реализират атаките си. Груев вкара втора поредна тройка, за да свали за кратко пасива ни на 4 точки, но след това отново не успяхме да се възползваме от този моменти. Съперникът, който доминираше с ръст, и успяваше да се възползва от нашите грешки, за да запази аванс от 9 и на полувремето при 28-37.

Водени от Александър Гавалюгов Балкан започна коренно променен второто полувреме със серия 10-2, след която “зелените” се доближиха на една точка при 38-39. Последва таймаут, след който Пловдив веднага върна една тройка, за да възстанови преднината си. Двата тима бележеха трудно с доста грешки и в двете полета, но Балкан не позволи на съперника да увеличи повече аванс. Велизар Георгиев също вкара важна тройка в ключов момент, за да намали пак на една. След него и Гавалюгов не трепна от линията, за да използва ситуацията и да доведе своите до пълен обрат за 44-42. Малко след това Академик отново поведе. Две минути преди края на периода последва таймаут за Балкан, след който Сашко вкара отново за три за 47-46. Последва нов обрат, а тройка със сирената на Калоян Живков изведе Балкан с 3 напред след 30 минути игра!

Нашите продължиха с доброто темпо и след началото на последната част отказвайки тотално съперника и повеждайки с 16 точки. За 4 минути момчетата на Коки Пеев направиха серия 15-2, за да направят солидна разлика. Гостите обаче не се отказаха, отвръщайки със серия 8-0, за да свалят отново разлиакта под 10 точки. Близо 2 минути нашите нямаха кош като съперникът намали на 7 , но кош на Гавалюгов и тройка  на Груев, качи отново Балкан с 12 напред – 73-61. Докрая нашите удържаха успеха! 

Състав на Балкан: Александър Гавалюгов (капитан), Ангел Николов, Васил Кирилов, Велизар Георгиев, Виктор Димитров, Виктор Груев, Калоян Живков, Краси Савов, Никола Иванов, Николай Нецов, Николай Гетов, Стефан Стефанов, Цветан Иванов и Цветелин Цончев.

Източник:balkan-basket.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *