Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

АПИ с две предложения до земеделците относно достъпа до земите им край Новачене

Aгенция „Пътна инфраструктура“ има готовност да предложи на земеделските производители от Ботевградския регион решение относно достъпа до обработваемите им земи край Новачене. Да припомним, че в проекта за изграждането на високоскоростния път Ботевград-Видин липсваше такъв достъп.

Земеделците от своя страна пък изразяват сериозни резерви, че решението на АПИ ще осигури безпроблемен достъп до земите за едрогабаритна техника. Това съобщи днес кметът на общината Иван Гавалюгов.

По думите му от АПИ имат две предложения. С едното предлагат да има съоръжение, което да е достатъчно за преминаването на едрогабаритна селскостопанска техника. Земеделските производители обаче се притесняват, че това може да се реализира след изкопаване на участъка, което ще доведе до наводняване на съоръжението. Освен това тесчитат, че ъгълът, под който трябва да влязат към въпросното съоръжение е прекалено малък и съответно няма да успеят да изманеврират с техниката.

Другото предложение на АПИ е един общински път да се ползва като алтернативен достъп до селскостопанските имоти. Пътят обаче е в състояние, което не позволява едрогабаритна техника да преминава през него и остава отворен въпросът, кой ще поеме разходите по привеждането на пътя в адекватно състояние. До момента този път се е ползвал от каруци и дребногабаритна техника.

„Имаме неофициалното съгласие от АПИ, че ще помогнат с осигуряването на материали за заздравяването на този път. Имам уговорка с тях да посетим на място трасето и да установим проблемите и решенията. До момента поради ангажираност на отговорните служители срещата все още не се е състояла“, каза още кметът Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *