Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С концерт на хор “Ваня Монева“ бе закрит фастивалът „Моцартови празници“

Фестивалът „Моцартови празници“ за поредна година събра на своя финал жители и гости на Правец, за да се насладят на магнетизма на певческото артистичното изкуство. Диригентката Ваня Монева сподели с публиката: „Чувствам се много развълнувана в центъра на Правец. Щастлива съм, че ние закриваме фестивала, превърнал се в емблема на града. На всички граждани ще кажа – очаквайте ни отново тук! С нови предизвикателства!“

В първата част на концерта звучаха две премиерни изпълнения: „Бела съм, бела, юначе“ / муз. Румен Бояджиев-син/, с която хорът бележи своя 25-годишен юбилей и „Звучи тромпет“ /муз.Хенри Пърсел/.

Водещият на фестивала Александър Райчев припомни част от творческата биография на хора.  Особена гордост за певиците и тяхната диригентка – Ваня Монева, е записът на химна на Япония, който прозвуча при закриването на олимпийските игри в Рио де Жанейро, когато Япония пое флага на следващ домакин. През 2017 година, хорът участва в песенен конкурс на Би Би Си „Нека пеят народите“ /повече от 20 години български хор не е участвал на този фестивал/, с песента на композитора Иван Спасов – „Мехметьо, севда голема“. Тази вечер песента завлядя притихналата публика и предизвика бурни аплодисменти.

Концертът завърши с познатата и обичана песен „Седнало е Джоре“, обработка на Стефан Мутафчиев.

Г-н Румен Гунински, кмет на общината закри фестивала, като благодари на Артистичния директор на фестивала – проф. д-р Борислава Танева. „Пожелавам й здраве и още много творчески успехи. Заповядайте на сцената госпожо Танева, приемете нашите аплодисменти.“

Борислава Танева не скри вълнението изказвайки на свой ред благодарности на момичетата и на г-жа Монева. „Прекланяме се пред таланта. Хубаво е мечтите да се сбъдват. Толкова съм щастлива, че през тия три дни край мен имаше безброй усмихнати лица. Тези три дни, надявам се, донесоха на любителите на музиката от всички възможни жанрове удовлетворение. Мечтите могат лесно да летят, когато има такива мотори като Тера Тур Сервиз, Министерство на културата и община Правец, благодарение на които фестивалът го има. Бъдете здрави! Дано през 2021 година отново да се срещнем през август на XVII-то издание на фестивала“, каза Танева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *