Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Нови мерки: По 1 000 лв на всеки лекар в доболнична помощ

Отпускат нови средства за медиците на първа линия. Те са в общ размер от 80 млн. лева. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на съвместен брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Те са в следните направления – за доболнична помощ за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лв на всеки лекар.

„Разбирамем че усилията на лекарите стават все по-големи и натискът се увеличава всеки ден. Всеки трети който е тестван е положителен“, добави проф. Ангелов.

Системата се натоварваше, имаше недоволство в хората. От утре нещата ще бъдат подобрени. Искрено се надявам да се ликвидира въпроса с недостиг на легла. Работя в Спешна помощ от 1994 година. Никога не е имало 500 адреса за нощта и по над 300 за вечерта. За съжаление сме достигнали до такива цифри”, заяви директорът на Спешна помощ д-р Гелев.

Здравният министър подчерта, че е ненужно здрави хора да си правят антигенни тестове. Според него това натоварва системата. За последното денонощие 285 човека са преминали пред фургона за бързи тестове. По данни на изследващите 2/3 са положителни, без да се броят неточните тестове.

„Голяма част от отишлите са без симптоми. Няма смисъл да се правят. При липса на симптоми много често антигенните тестове са отрицателни. Няма смисъл да ни води страха, системата е подготвена”, подчерта проф. Ангелов.

Той категорично заяви, че не всички имат нужда от „Ремдесивир”. Лекарството се предписва при определена терапия и ако някой не е включен в такава терапия, означава, че той няма нужда от нея, заяви здравният министър.  

Относно случаите на пациенти, които не са приети навреме в болниците, проф. Ангелов обясни, че се проверяват всички сигнали до здравното министерство. Самият той определи като неприемливи подобни случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *