Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Четири лекари влизат в Ковид отделението на МБАЛ Ботевград

В понеделник кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов е провел среща с лекарите и управителя на МБАЛ-Ботевград.

„Те ме увериха, че има кадрова обезпеченост. Към настоящия момент четирима лекари влизат в Ковид отделението. Естествено, както във всяка една болница има недостиг на медицински лица, тъй като има периодично карантинирани лекари и медицински сестри, които са се разболяли от COVID или друго сезонно заболяване. В този смисъл – да, имат нужда от подкрепа, но не перманентна, а за моментната ситуация, за да могат и пациентите от другите отделения да бъдат обслужвани нормално“, съобщи кметът.

„В тази връзка бе проведена среща с медицинските сестри в детските заведения, които към настоящия момент не работят заради ограничителните мерки. Чисто в човешки план ги помолих да влязат в положение и да окажат помощ и съдействие на медицинския персонал в МБАЛ-Ботевград. По списък медицинските сестри, които обслужват детските заведения на територията на общината са 31. Към настоящия момент на молбата ми откликнаха само 3 от тях. Една от тях изяви желание да влезе в Ковид отделението. Надявам се, че и другите медицински сестри ще разберат необходимостта от тяхната подкрепа, за да може МБАЛ-Ботевград да функционира по-нормално“, заяви градоначалника.

„Държа да отбележа, че официално нещата са регламентирани по следния начин: Бяхме информирани от управителя на МБАЛ-Ботевград за т.нар. производствена необходимост /недостиг на персонал/. В тази връзка съгласно Кодекса на труда издадох заповед за престой на дейността на медицинските лица в детските заведения и съответно те бяха командировани в МБАЛ-Ботевград до края на ограничителните мерки. Не всички реално изпълняват своите задължения на новото работно място, в което техният работодател ги командирова, тъй като те са в болнични или в платен отпуск. Към момента 3 от медицинските сестри изпълняват реално своите ангажименти“, каза кметът.

„Искам да използвам възможността да благодаря на медицинския персонал в Ботевград, особено в този тежък момент. Няма да поставям разделение на тези, които работят в Ковид отделението и на тези, които си вършат съвестно задълженията и в другите отделения, защото те не са по-малко важни. Отправям благодарност и към тези 3 медицински сестри от детските заведения, които разбраха сериозността на положението и осъзнаха тяхната лична отговорност и влязоха да помагат в болницата. Не искам да влизам в конфронтация и не укорявам тези, които към момента не се включиха. Вярвам, че и останалите мед. лица, до колкото има възможност ще окажат съдействие“, каза г-н Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *