Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Доброволна 6-месечна военна служба за всеки български гражданин до 40 г.

Доброволна 6-месечна военна служба може да премине всеки български гражданин до 40 г. по негово желание и ако отговаря на изискванията на закона. Това става възможно с приетите днес на второ четене от 44-ото Народно събрание промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ), съобщиха от Министерството на отбраната.

Желаещите ще преминат срочна служба в състава на доброволния резерв. За този период те ще имат договор, който осигурява възнаграждение, здравно и социално осигуряване.

Надеждите на авторите на законовите промени са с увеличаване броя на български граждани с военна подготовка да се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили и подготовката за защита на Отечеството.

По време на срочната военна служба работниците ще са в неплатен отпуск.

За доброволна служба има възможност да кандидатстват и учениците от нивата на средното образование. Мотивът на законотворците е те да придобият умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

С промените се дава статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще помогне за по-пълно изпълнение на функциите и задачите му, свързани с изпълнение на разпоредбите от закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *