Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ВАС остави без уважение жалбата на „Комунална техника“ относно проектирането на инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци и строителен надзор

Върховният административен съд потвърди в края на месец май 2021 г решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което остава без уважение искането на жалбоподателя – фирма „Комунална техника“ относно процедурата за избор на изпълнител за проектиране изпълнението на инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци  и за избор на строителен надзор. Това съобщи днес кметът на община Ботевград – Иван Гавалюгов.

По думите му процедурата вече трета година е в порочен кръг и не стигна изобщо до събиране на оферти.“ С този казус стана доста известна нашата община. Остава без уважение  искането на фирмата за отменяне на процедурата. Община Ботевград вече е обявила удължаване срока за събиране на оферти за избор на изпълнител“, подчерта Гавалюгов и посочи, че тази процедура не може да бъде повече обжалвана, но може да бъде обжалван последващият избор на изпълнител. „Ние обаче ще се възползваме от възможността да искаме предварително изпълнение на решението на Комисията за избор на изпълнител“.

Oбявената обществената поръчка за изготвяне на инвестиционен проект за обект „Изграждане на инсталация за компостиране на зелени отпадъци и инсталация за предварително третиране на смесено събрирани отпадъци“ е със срок на събиране на оферти 16 юни 2021г. Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е 298 737 лв без ДДС.

„Това е една важна инвестиция, свързана с намаляване на депонирания битов отпадък , който ще бъде сепариран“, заяви Иван Гавалюгов. Във връзка с тази инвестияиця, Община Ботевград, съвместно с общините Правец и Етрополе, имат сключен административен договор с Министерство на околната среда и водите, който е изтекъл май 2018г. „Този срок спря да тече три години, заради процедурите по обжалване на откритата процедура за избор на изпълнител за проектираснето на съоръжението и строителния надзор“, заяви кметът. По думите му срокът на програмния период е изтекъл, но в момента тече допълнителен срок от 3 години – до 2023г, за реализация на съответните инвестиции. В момента отпадъкът на 100 % се депонира, което се отразява на такса смет, заплащана от физическите и юридическите лица и е доста висока в момента. „Когато разходите за депониране намалеят, съответно и таксата ще намалее“, коментира кметът.

Управителят на фирмата-жалбоподател  „Комунална техника“ Николай Янакиев не пожела да коментира решението на ВАС, „тъй като в него са се били намесили външни фактори и би злепоставил някого, без да има доказателства“. Янакиев обаче твърди, че делото за проектирането на сепариращата инсталация е приключило, но делото за строителния надзор не е приключило. По думите му не би трябвало обществената поръчка да се обявява отново, след като делото за надзора още е в ход. Николай Янакиев смята документите, с които разполага, да ги подаде към европейската прокуратура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *